Çanakkale’de Yangın Felaketi: Köylülerin Gözyaşı Dindi Mi?

Çanakkale’de 24 Ağustos Salı günü başlayan ve iki gün boyunca devam eden yangın, binlerce hektarlık tarım ve orman alanını kül etti. Yangın nedeniyle 11 köy boşaltıldı, 1428 kişi tahliye edildi, 97 kişi dumandan etkilendi. Yangında yedi ev ve 29 ahır hasar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu. Yangın söndürme çalışmalarında 8 uçak, 30 helikopter, 240 arazöz ve 3084 personel görev yaptı.

Yangın Nasıl Başladı ve Kontrol Altına Alındı?

Yangının nasıl başladığı henüz bilinmiyor, ancak rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdüğü ve Çanakkale-Çan karayolunu kapattığı belirtildi. Ayrıca yangının Çanakkale Boğazı’na sıçraması tehlikesi de vardı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının 48 saat dolmadan kontrol altına alındığını duyurdu. Bakan Yumaklı, “Yangın söndürme çalışmalarında büyük bir başarı elde ettik. Ekiplerimiz gece gündüz demeden mücadele etti. Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma devam ediyor” dedi.

Köylüler Ne Yaşadı?

Yangından en çok etkilenenler ise köylüler oldu. Evlerini ve hayvanlarını kaybeden köylüler, yaşadıkları acıyı gözyaşları içinde anlattı. Köylülerden Mehmet Özdemir, “Bir anda geldi yangın, anca canımızı kurtarıp kaçabildik. Evimiz, ahırımız, samanlarımız, hayvanlarımız hepsi yandı. Burada doğup büyüdük, hayatımız buradaydı. Şimdi nereye gideceğiz?” diye sordu. Köylülerden Ayşe Yılmaz da “Hayvanlarımız bizim her şeyimizdi. Onları nasıl bırakabilirdik? Dumandan zehirlenir diye onları da tarladan buraya getirdik. Ama yetişemedik, hepsi yandı” dedi.

Bölgedeki Durum Ne?

Yangının kontrol altına alınmasının ardından Çanakkale-Çan karayolu ve Çanakkale Boğazı trafiğe açıldı. Ancak bölgede hala çalışmalar devam ediyor. Bölgesel noktalardaki alevleri söndürmek için ekipler aralıksız çalışıyor. En kritik noktalardan biri olan Karabiga beldesinde alevlere müdahale eden helikopterler, defalarca buraya gelip su alıyor. Yangında etkilenen alanda yaşayan ekosistemdeki canlılar için de içimiz yandı. Yangında mezar yerleri bile küle döndü.

Yangından Sonra Ne Olacak?

Yangından sonra bölgede hasar tespit çalışmaları yapılacak. Evlerini ve hayvanlarını kaybeden köylülere devlet tarafından yardım edilecek. Yangın nedeniyle zarar gören tarım ve orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması için çalışmalar başlatılacak. Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma sürüyor. Yangınla ilgili herhangi bir ihmal veya kast olup olmadığı araştırılıyor. Yangından ders çıkarılması ve benzer felaketlerin yaşanmaması için önlemler alınması gerekiyor.

Exit mobile version