Genel

Kuduz Hastası Suriyeli Şanlıurfa’da Öldü

Suriye’nin Tel Abyad kentinde sahipsiz bir köpeğin ısırması sonucu kuduz hastalığına yakalanan bir Suriyeli, Şanlıurfa’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Kuduz Hastalığı Nedir?

Kuduz hastalığı, enfekte hayvanların tükürüğünden bulaşan ölümcül bir virüs hastalığıdır. Virüs, ısırma veya pençeleme gibi yaralanmalar yoluyla insanlara veya diğer hayvanlara geçebilir. Virüs, sinir sistemini etkileyerek beyin iltihabına ve ölüme yol açar. Kuduz hastalığının belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, salya akıntısı, korku, huzursuzluk, halüsinasyon ve felç sayılabilir.

Kuduz Hastası Suriyeli Nasıl Öldü?

Suriye’nin Tel Abyad kentinde yaşayan Hasan Halil (30), bir süre önce sahipsiz bir köpeğin saldırısına uğradı. Halil, kuduz şüphesiyle Tel Abyad’daki hastaneye başvurdu. Burada tedavi altına alınan Halil, durumunun ağırlaşması üzerine 18 Ağustos’ta Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki devlet hastanesine sevk edildi.

Akçakale Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda tutulan Halil, buradaki tedavisinin ardından Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakledildi. Ancak Halil, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Hasan Halil’in cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından Tel Abyad’a gönderildi.

Kuduz Hastalığı Nasıl Önlenir?

Kuduz hastalığından korunmanın en etkili yolu, evcil hayvanların düzenli olarak aşılanması ve vahşi hayvanlardan uzak durulmasıdır. Eğer enfekte bir hayvan tarafından ısırılırsanız veya tükürüğü ile temas ederseniz, derhal sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Erken müdahale ile kuduz aşısı veya serumu uygulanarak hastalık önlenebilir.