Büyük Balıklar Tek Tek Yakalanıyor: Türkiye’de Göçmen Kaçakçılığına Karşı Operasyonlar Hızlanıyor

Türkiye’de son yıllarda artan düzensiz göçmen sorunuyla mücadelede önemli adımlar atılıyor. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın konuyla ilgili açıklamaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Orkinosları Yakalayın, Nefeslerini Kesin

Bakan Yerlikaya, düzensiz göçmenle mücadelede Vali ve emniyet müdürlerine “orkinosları yakalayın, nefeslerini kesin” talimatı verdiğini söyledi. Orkinos tabiriyle kastettiği ise, on binlerce yabancıyı kanun dışı yollarla yurda getiren insan kaçakçılarının organizatörleri oldu.

Van’da 59 Organizatör Gözaltına Alındı

Bakan Yerlikaya’nın talimatının ardından emniyet güçleri de insan kaçakçılığı operasyonlarını hızlandırdı. Van’da son bir ayda 59 organizatör gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltına alınan şüphelilerin ellerinde demir kesme makasları, polis yelekleri ve sahte kimlikler gibi malzemeler bulunduğu görüldü. Ayrıca son bir ayda 21 bin düzensiz göçmen sınır dışı edildi.

[Gözaltına alınan şüphelilerin ellerinde demir kesme makasları, polis yelekleri ve sahte kimlikler gibi malzemeler bulunduğu görüldü.]

Geri Gönderme Merkezi 1 Ekim’de Bitiyor

Bakan Yerlikaya, düzensiz göçmenle mücadelede yeni bir aşamaya geçileceğini de duyurdu. İstanbul’u pilot bölge yaparak göçmobil noktalar kurduklarını belirten Yerlikaya, 1 Ekim’de geri gönderme merkezinin bitirileceğini söyledi.

Yerlikaya, “Türkiye çapında her şey çok farklı olacak.” dedi ve ekledi: “Yakalananlar burada geri gönderme merkezlerinde toplanacak ve geri gönderilecek. Bu yerlerde organizatörler yani orkinoslar yakalanıyor, valiliklere getiriliyor. Daha sonra da 1 Ekim’de bitecek olan geri gönderme merkezine geldiğinde de Türkiye’de durum daha da net bir şekilde ortaya çıkacak.”

[Geri gönderme merkezi 1 Ekim’de bitiyor.]

Suriyeliler Kendi Ülkelerine Dönecek

Bakan Yerlikaya, Suriyelilerin de kendi ülkelerine dönmeleri için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Suriye’deki firkete evlerin bitmesinin ardından yavaş yavaş Türkiye’deki Suriyelilerin ve diğer göçmenlerin kendi ülkelerine döneceklerini söyledi.

Yerlikaya, “Biz onlara kardeşlik gösterdik, misafir ettik. Ama artık ülkelerinde barış ve huzur sağlandı. Onlar da kendi topraklarına, kendi evlerine dönmek istiyorlar. Biz de onlara bu konuda yardımcı olacağız.” dedi.

Exit mobile version