Ekonomi

Memur Maaşlarına Zam Uzlaşısı Çıkacak mı? Hakem Heyeti Süreci Nasıl İşleyecek?

Memur sendikaları ile hükümet arasında yürütülen 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde sona gelindi. Bugün saat 12:00’ye kadar uzlaşı sağlanamazsa, konu hakem heyetine gidecek. Hakem heyetinin vereceği karar ise kesin ve bağlayıcı olacak. Peki, memur maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Hakem heyeti süreci nasıl işleyecek? İşte detaylar…

Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Son Durum

Memur sendikaları ile hükümet arasında yürütülen 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde bugün son gün. 22 Ağustos 2023 tarihinde saat 12:00’ye kadar uzlaşı sağlanamazsa, konu hakem heyetine intikal edecek.

Bugün dördüncü toplantının gerçekleştirilmesi bekleniyordu ancak gündüz saatlerinde yüz yüze bir görüşme olmadı. Sadece telefon trafiği ve temasların devam ettiği belirtildi.

Memur sendikalarının talebi ile hükümetin verdiği son teklif arasında ciddi farklar olduğu görülüyor. Memursen, 2024 yılı için ilk 3 ay için %35, ikinci 3 ay için %10, üçüncü 3 ay için %15, son 3 ay için %10 zam istemişti. 2025 yılı için ise %25+15 zam talep etmişti. Ayrıca 7.600 TL kira yardımı, dini bayramlarda ikramiyeler, 3.600 ek gösterge gibi talepleri de bulunuyordu.

Hükümet ise ikinci teklifinde 2024 yılı için %15, 2025 yılı için ise %10 zam önermişti. Bu rakamlar, memur sendikalarının taleplerinin neredeyse yarısı anlamına geliyor.

Önümüzdeki saatlerde bir uzlaşı olup olmayacağı merakla bekleniyor.

Hakem Heyeti Süreci Nasıl İşleyecek?

Toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması halinde, konu hakem heyetine gidecek. Hakem heyeti, bu ayın sonuna kadar bir karar vermek zorunda.

Hakem heyeti, 10 kişiden oluşuyor. Heyette ağırlıklı olarak kamu görevlileri yer alıyor. Hakem heyetinin vereceği karar ise kesin ve bağlayıcı olacak.

Hakem heyeti, hükümetin verdiği son teklifi aynen kabul edebileceği gibi, altında veya üzerinde bir rakam da belirleyebilecek. Bu noktada herhangi bir sınır söz konusu değil.

Hakem heyetinin vereceği karar, memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağını belirleyecek. Bu karara itiraz edilemeyecek veya başka bir mercie taşınamayacak.

Memur maaşlarına zam uzlaşısı çıkacak mı? Hakem heyeti süreci nasıl işleyecek? Bu soruların cevabını önümüzdeki saatlerde öğreneceğiz.