Teknoloji

Axiom, Uzay İstasyonu ve Ay Uzay Giysisi Projeleri için 350 Milyon Dolar Topladı

Uzay şirketi Axiom, insanlı uzay uçuşu teknolojileri geliştirmek ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) özel ve devlet astronotlarını göndermek için 350 milyon dolarlık bir yatırım turunu tamamladığını duyurdu.

Yatırımcılar Suudi ve Koreli

Axiom’un Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, yatırım turu Suudi Arabistan’ın sahip olduğu Aljazira Capital ve Güney Koreli sağlık yatırım şirketi Boryung tarafından yönetildi. Turda ayrıca C5 Capital, Declaration Partners, Moelis & Company, The Venture Collective, Hemisphere Ventures ve Starbridge Venture Capital gibi mevcut yatırımcılar da yer aldı.

Axiom CEO’su Michael Suffredini, yaptığı açıklamada, “Bu yatırım turu, Axiom’un insanlı uzay uçuşunda yeni bir çağ başlatma vizyonuna olan güvenin bir göstergesidir” dedi. Suffredini, yatırımın şirketin geliştirme çabalarını ilerleteceğini ve ticari bir uzay istasyonu inşa etmek için gereken finansmanı sağlayacağını söyledi.

ISS’ye Özel Görevler Düzenliyor

Houston merkezli Axiom, SpaceX ile işbirliği yaparak hem özel hem de devlet astronotlarını ISS’ye görevlerde eğitiyor ve uçuruyor. Şirket, bugüne kadar 2 milyar doların üzerinde müşteri sözleşmesi olduğunu belirtti. Yakın zamanda tamamlanan Ax-2 görevi de dahil olmak üzere iki mürettebatı ISS’ye uçurdu ve 2026 yılına kadar ilk uzay istasyonu modülünü fırlatmak için çalışıyor.

Axiom’un uzay istasyonu projesi, ISS’in emekliye ayrılmasından sonra ticari bir uzay laboratuvarı olarak hizmet verecek. Şirket ayrıca bir ay uzay giysisi de dahil olmak üzere insanlı uzay uçuşu teknolojileri geliştiriyor.

Suudi Vizyon 2030 ile Uyumlu

Yatırım turunun liderlerinden Aljazira Capital CEO’su ve genel müdürü Naif Almesned ise Axiom’u desteklemenin “Suudi Vizyon 2030′un dönüştürücü yaklaşımıyla uyumlu” olduğunu söyledi. Almesned, “Axiom’un vizyonu, Suudi Arabistan’ın uzay sektöründe liderlik rolü oynamasına katkıda bulunacak” dedi.

Boryung CEO’su Kim Seung-ho da Axiom’un “uzayda yeni bir çağ başlatacak” bir şirket olduğunu belirtti. Kim, “Boryung olarak Axiom’un insanlı uzay uçuşu teknolojilerini geliştirmesine ve uzayda yeni fırsatlar yaratmasına yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.