Memur ve memur emeklilerinin zammı salı günü belli olacak

Memur ve memur emeklilerinin 2023-2024 yıllarını kapsayan mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. dönem kamu toplu sözleşmesi görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Salı günü yapılacak son müzakerelerde taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, zammı hakim kurulu belirleyecek.

Toplu sözleşme görüşmelerinde son durum

Kamu işveren heyeti ile memur sendikalarının temsilcileri arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümetin ikinci teklifi şöyleydi:

Memur sendikalarının ise talebi şöyle:

Sosyal Güvenlik Uzmanından değerlendirme

Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, canlı yayında sorularımızı yanıtladı. Yılmaz, salı günü yapılacak üçüncü teklifte hükümetin zam oranını bir miktar daha artırmasını beklediğini söyledi.

Yapılacak zammın parasal karşılığını da hesaplayan Yılmaz, şu rakamları verdi:

Yani iki taraf arasında yaklaşık 5 bin 500 liralık bir fark bulunuyor.

Yapılacak zammın emeklileri de etkileyeceğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

Yani asgari ücretli SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşında 5 bin 100 liralık, en düşük memur emeklisi maaşında ise 3 bin 136 liralık bir artış olacak.

Hakim kurulu devreye girebilir

Toplu sözleşme görüşmelerinde salı gününe kadar anlaşma sağlanamazsa, zammı hakim kurulu belirleyecek. Hakim kurulu, kamu işveren heyetinin son teklifini esas alarak, enflasyon oranını da dikkate alarak bir karar verecek.

Hakim kurulunun kararı, toplu sözleşme görüşmelerine katılan sendikaların üye sayısının yüzde 50’sinden fazlasını temsil eden sendikaların itiraz etmesi halinde geçersiz sayılacak. Bu durumda, zammı Cumhurbaşkanı belirleyecek.

Memur ve memur emeklilerinin zammıyla ilgili son gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Exit mobile version