Enflasyon can yakıyor: Zeytin 178 lira, simit 10 lira, kumpir 175 lira!

Türkiye’de enflasyonun son yıllarda ulaştığı seviyeler vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Temel gıda ürünlerinden okul malzemelerine kadar birçok sektörde fiyatlar katlanarak artarken, halkın alım gücü ise giderek azalıyor. İstanbul’da pazarda zeytinin kilosu 178 lira, simit 10 lira, kumpir ise 175 lira oldu. Okula başlamanın maliyeti ise 17 bin lirayı buldu.

Zeytinin kilosu 178 lira!

Zeytin, Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biri. Sabah kahvaltısının olmazsa olmazı olan zeytin, aynı zamanda sağlıklı bir besin kaynağı. Ancak son dönemde zeytin fiyatları adeta uçtu. İstanbul’da pazarda zeytinin kilosu 178 liraya kadar çıktı. Bir adet zeytinin ağırlığı ise yaklaşık 8 gram olduğu için, tane hesabına göre bir adet zeytinin fiyatı da bir buçuk liraya geliyor. Bu da demek oluyor ki, sofrada 10-15 tane zeytin yiyen bir kişi sadece zeytine 15 lira harcamış oluyor. Diğer ürünleri hesaba katmadan sadece bir öğün için bu kadar para vermek, asgari ücretli veya emekli maaşı alan bir vatandaş için büyük bir yük.

Simit 10 lira!

Simit de yoksulun sabah gıdası olarak bilinen bir başka ürün. İzmir’de gevrek diye adlandırılan simit ise İstanbul’da ve diğer şehirlerde 10 liraya çıktı. Hatta bazı noktalarda susamının farklı olduğunu iddia ederek simiti 15-20 liraya satanlar da var. Vatandaş almakta zorlandığı için simitçiler yarıya bölmüşler ve 5 liraya satmaya başlamışlar. Hani daha çok alınsın daha rahat olsun diye çeyreğini de görmüşler ve onu da iki buçuk liraya satmaya başlamışlar. Böyle bir dönemdeyiz.

Kumpir 175 lira!

Enflasyonun vurduğu sektörlerden biri de fast food. Alışveriş merkezlerinde veya sokaklarda bulabileceğiniz kumpir de fiyatlarıyla şaşırtıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de iki buçuk ay önce göreve geldikten sonra tek başına gittiği bir alışveriş merkezinde yediği kumpir, 80 liraymış. Haziranda ise o karışık kumpirin fiyatı 175 liraya çıkmış. Yani bakanın yediği kumpirin fiyatı yüzde 100’ü aşan bir artış göstermiş. Bu da enflasyonun ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Kumpir yemek isteyen vatandaşlar ise malzemeleri seçerek az az koyduruyorlar. Alt tarafı haşlanmış patatese kızartma yiyorsunuz ama bunun için de 200 liraya yakın para ödemeniz gerekiyor.

Okula başlamanın maliyeti 17 bin lira!

Okulların açılmasına sayılı günler kala, veliler de okul alışverişine başladılar. Ancak okul malzemelerinin fiyatları da enflasyondan nasibini aldı. Sözcü gazetesinin araştırmasına göre, okula başlamanın maliyeti geçen seneye göre yüzde 126 arttı. İlkokula hazırlık geçen sene 12.500 lira iken, bu yıl 28.000 lira oldu. Ortaokula başlamanın maliyeti ise 30 bin lira, liseye başlamanın maliyeti ise 31 bin lira oldu. Bu rakamlar en ucuzundan bahsedilen rakamlar. Ayakkabı, forma, kırtasiye malzemeleri, sırt çantası gibi ürünlerin fiyatları iki katına çıkarken, okul servisi de en kısa mesafe için 1306 lira istiyor.

 

Exit mobile version