Türkiye, Himalayalar’dan başlayarak Alpler’e doğru uzanan sıradağlar içerisinde yer alan ve deprem riski en yüksek 5 ülkeden biri olarak biliniyor. Nüfusunun büyük bölümü deprem açısından yüksek riskli bölgelerde yaşayan Türkiye’de, son 100 yılda meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetteki depremler nedeniyle 130 bin kişi hayatını kaybetti.
Bakan Özhaseki: “Ülkenin Yüzde 70’i Risk Altında”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’nin deprem gerçeğini ve kentsel dönüşümün önemini anlatmak için bir basın toplantısı düzenledi. Özhaseki, şu anda birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde bulunan bölgelerin oranının yüzde 66 olduğunu belirterek, “Bu yüzde 66 oranında yaşayan insanların nüfusu ise yüzde 71. Yani her an deprem olabilecek ölçüde bir zorluğu olan coğrafyada nüfusumuzun yüzde yetmişinden fazla insan yaşıyor.” dedi.
Özhaseki, son 100 yıl içerisinde ana aramızda meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetteki deprem sayısının arttığını da ifade ederek, “Neredeyse bir veya iki senede bir mutlaka bir deprem oluyor 6-7 şiddetinde. Ölen insan sayımız 130 bin. Toprağa verdiğimiz canlarımızın sayısı 130 bin. Bu işin mali hasarı hiç düşünmeyin. 100 milyarlarca dolar. O kadar da büyük bir bela var karşımızda.” diye konuştu.
Kentsel Dönüşüm Çağrısı
Bakan Özhaseki, Türkiye’nin depreme karşı hazırlıklı olması için kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Bizim bir an önce kentsel dönüşüm yapmamız lazım. Bir an önce sağlıklı konutlarımıza çıkmamız lazım. Bir an önce o yapı tohumumuzu yenilememiz lazım. Bunu bir an önce yaparsak emniyetli bir vaziyette evlerimizde otururuz.” dedi.
Özhaseki, kentsel dönüşüm için vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Deprem gerçeğiyle yüzleşelim. Evlerimizin durumunu kontrol ettirelim. Riskli olanları yıkıp yeniden yapalım. Devletimiz bu konuda her türlü desteği veriyor. Kira yardımı, faiz indirimi, vergi muafiyeti gibi imkanlar sunuyor. Lütfen bu fırsatı kaçırmayalım. Hayatımızdan daha değerli bir şey yok.” şeklinde konuştu.
Özhaseki, kentsel dönüşümün sadece depreme karşı değil, çevreye, estetiğe, sosyal hayata ve ekonomiye de katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.