Emeklilerden Zam İsyanı: “Psikolojimiz Bozuluyor, Kışa Girmeden Tükendik”

Türkiye’de 15 buçuk milyon emekli, iktidarın zam sözünü tutmadığını ve yoksulluk sınırının altında yaşam savaşı verdiklerini dile getiriyorlar. Emekliler Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, emeklilerin psikolojisinin hızla bozulduğunu ve kışa girmeden tükendiklerini söylüyor.

Emekli Maaşları Kuşa Döndü

Özüpak, emekli maaşlarının kuşa döndüğünü ve gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçları karşılamaktan aciz olduklarını ifade ediyor. “Ortalık kötü, yine kışımız belli ne baharımız belli. Aldığımız maaşlar kuşa döndü. Doğalgaz uçtu, yani yetişmek mümkün değil. Elektrik öyle, su öyle. Kış felaket geçen kuşu çok zor geçiyor di şu anda eve ekmek getiremiyor” diyor.

Özüpak, emekli maaşlarının en az asgari ücret düzeyine çekilmesini istiyor. Asgari ücret 2023 yılında 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Ancak 15 buçuk milyon emeklinin 6 buçuk milyonu 7 bin 500 lira altında maaş alıyor. Özüpak, “Daha nasıl dile getirelim ve bunu da bilemiyorum. Rakamlar ortada, emekli ağaç” diyor.

Emekliler Kışa Hazırlıksız

Emekliler, yaz mevsimini anbean gelen zamlarla geçirdikten sonra şimdi de birkaç ay sonra başlayacak ısınma giderlerini düşünüyorlar. Doğalgaz fiyatlarına son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Elektrik fiyatlarına da yüzde 50’ye yakın zam yapıldı.

Emeklilerden Ayşe Yılmaz, kışın çok korktuğunu ve doğalgaz faturasını ödeyemeyeceğini söylüyor. “Ben şahsen ödeyemem zaten ekmeğe veriyorum 50 lira günde nasıl ödeyeceğim nüfus var evde hiçbir kimsenin hazırlığı yok benim de yok anne battaniyenin altında ısınırız başka yok” diyor.

Emeklilerden Mehmet Aksoy ise yurt dışından emekli olduğunu ve dolar olarak geliri olduğunu belirtiyor. Ancak Türkiye’deki alışverişin bile pahalı geldiğini söylüyor. “En yakınımızda Yunanistan’la birlikte yapsak bizim şu anda en az 5-6 katımız üzerinde emekli maaşı alıyor” diyor.

Emekliler Ekim Ayında Zam İstiyor

Emekliler, Ekim ayında meclis açılır açılmaz acilen zam istiyorlar. Çünkü milyonlarca emekli, 7500 lira altında maaş aldığı için zam alamazken, 6 ayda beklemek zorunda kalacaklar. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarını aldıklarını ve çalışmaya başladıklarını söyledi. Ancak zam konusunda net bir tarih vermedi.

Emekliler Derneği Başkanı Özüpak, emeklilerin umudunu Ekim ayına bağladığını ancak olmazsa perişan olacaklarını söylüyor. “Hani psikolojik durumlarının bozulmaması mümkün değil. İnsanların 7500 liraya geçiniyorlar, bir ayı çevirmeye çalışıyorlar. Vicdani bir durum aslında bu. Yani yönetenler, bu kararı alanlar, on milyon emekliye zam yapmayanlar, zam yapmayan iktidar mensupları acaba vicdanları nasıldır? Rahat ediyorlar mı? Gece kafayı yastığa koyduklarında nasıl rahat uyku uyuyabiliyorlar?” diye soruyor.

Özüpak, emeklilerin seslerini yükseltmeye devam edeceklerini ve haklarını arayacaklarını belirtiyor. “Emeklinin artık psikolojisi bozuluyor” diyerek emeklilerin halini anlatıyor ve şu cümleyi kuruyor: “Emekli maaşlarınızı artırın, yoksulluk yaratıyor sisteminiz.”

Exit mobile version