Rusya’nın Ay Görevi Başarısız Oldu: Luna-25 Uzay Aracı Ay’a Çarptı

Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos, Pazar günü yaptığı açıklamada, Luna-25 uzay aracının Ay’a iniş yapmak üzereyken kontrolsüz yörüngeye girdiğini ve Ay’ın güney kutbuna çarptığını duyurdu.

Luna-25’in Hedefi Ne İdi?

Luna-25, Rusya’nın 1976’dan bu yana ilk Ay göreviydi. Uzay aracının amacı, Ay’ın güney kutbunda bilimsel araştırmalar yapmak ve gelecekteki insanlı görevler için hazırlık yapmaktı.

Ay’ın güney kutbu, kalıcı olarak gölgelenen kutup kraterlerinin, kayalarda geleceğin kaşiflerinin havaya ve roket yakıtına dönüştürebilecekleri donmuş su içerebileceğine inanan bilim adamları için özellikle ilgi çekicidir.

Luna-25, 10 Ağustos’ta Rusya’nın Uzak Doğusundaki Vostochny Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Uzay limanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gözde bir projesi ve Rusya’yı bir uzay süper gücü yapma çabalarının anahtarı.

Luna-25 Neden Başarısız Oldu?

Roscosmos, Cumartesi günü uzay aracının iniş öncesi yörüngesine hazırlanırken sorun yaşamasının ardından uzay aracıyla bağlantısını kaybettiğini söyledi. Ajans bir Telegram gönderisinde, “Operasyon sırasında, otomatik istasyonda manevranın belirtilen parametrelerle yapılmasına izin vermeyen anormal bir durum meydana geldi” dedi.

Ajanstan yapılan açıklamada, “Aygıt öngörülemeyen bir yörüngeye girdi ve ayın yüzeyiyle çarpışma sonucu varlığı sona erdi.”

Uzay aracının Pazartesi günü ayın güney kutbuna inmesi planlanıyordu.

Luna-25’in Rakipleri Kimlerdi?

Luna-25, 14 Temmuz’da fırlatılan bir Hint uzay aracının önünde Dünya’nın uydusuna iniş yapmak için yarışıyordu. Her ikisinin de 21-23 Ağustos tarihleri arasında aya ulaşması bekleniyordu.

Sadece üç hükümet başarılı bir şekilde aya iniş yapmayı başardı: Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, ancak ayın güney kutbunda değil. Hindistan ve Rusya, oraya ilk çıkan ülkeler olmak için yarışıyor.

Hindistan’ın 2019’da ayın güney kutbuna iniş girişimi, iniş aracının ayın yüzeyine çarpmasıyla sona erdi.

Luna-25’in Sonuçları Neler Olacak?

Luna-25’in başarısızlığı, Rusya’nın uzay programı için bir darbe oldu. Roscosmos, Rusya’nın “aya bir yük taşıyabilecek bir devlet olduğunu” göstermek ve “Rusya’nın ayın yüzeyine garantili erişimini sağlamak” istediğini söyledi.

Ancak, Ukrayna’da faaliyetlerine başladığından beri Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, ülkenin Batı teknolojisine erişimini zorlaştırıyor ve uzay programını etkiliyor. Analistler, Luna-25’in başlangıçta küçük bir ay gezgini taşıması amaçlandığını, ancak daha fazla güvenilirlik için geminin ağırlığını azaltmak için bu fikirden vazgeçildiğini söyledi.

Rusya, Luna-25’in ardından Luna-26 ve Luna-27 gibi diğer Ay görevlerini planlıyor. Ancak bu görevlerin başarı şansı ne kadar yüksek? Rusya, uzay yarışında geride kalmış mı? Ay’ın güney kutbunda kim ilk olacak? Bu soruların cevapları henüz belli değil. Ama bir şey kesin: Ay, hala insanlığın hayal gücünü ve merakını cezbediyor.

Exit mobile version