Otomotiv piyasasında son dönemde arz-talep ilişkisiyle açıklanamayan spekülatif karakterli fahiş fiyat oluşumları ve stokçulukla mücadele etmek, araç bulunurluğunu artırmak, sektörde rekabetçi, adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere titiz çalışmalar yapan Ticaret Bakanlığı, alınan tedbirlerin piyasayı yeniden dengeye oturtmaya başladığını duyurdu.
Otomotivde olağanüstü gelişmeler yaşandı
Otomotiv piyasasında son dönemlerde yaşanan olağanüstü gelişmeler, araç bulunurluğu sorunları, stokçuluk ve bununla birlikte ortaya çıkan spekülatif alım-satım işlemleri, araca ulaşmak isteyen gerçek müşteriyi mağdur etti. Bu durum hem sıfır hem de ikinci el araçlarda fiyatların aşırı yükselmesine neden oldu.
Ticaret Bakanlığı ise bu sorunları çözmek için sektör temsilcileriyle istişare ederek hızlı ve etkin bir şekilde harekete geçti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, otomotiv sektörüne yönelik düzenlemeler kapsamında, ortaya çıkan aşırı ve adil olmayan fiyat artışlarının ve stokçuluğun önüne geçilmesini temin etmek üzere, “6 ay 6 bin kilometre” kısıtlaması çerçevesinde 126 yetkili bayi ve galeriye toplam 51 milyon 920 bin 782 TL, haziran, temmuz ve ağustos aylarında 639 yetkili bayi denetlenerek 20 yetkili bayiye stokçuluk nedeniyle toplam 102 milyon 547 bin TL, 27 Temmuz itibarıyla aykırı ilan girişinde bulunduğu tespit edilen 253 gerçek ve tüzel kişiye ise toplam 67 milyon 439 bin TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.
Piyasa yavaş yavaş oturmaya başladı
Ticaret Bakanlığının son dönemde aldığı tedbirlerin piyasaya olumlu yansımaları görülmeye başlandı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın sektör temsilcileriyle görüşerek problemleri dikkatlice dinleyip hemen aksiyon almasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Ertemel, şahısların da 6 ay 6 bin kilometre şartı kapsamına alınmasının piyasada büyük bir rahatlamaya sebep olduğunu ifade ederek, “Kayıt dışı diye tabir ettiğimiz bu al-satçılar bu araçları alıyorlardı, bizler üzerinden veya kendileri internet ortamından bu araçları satıp ciddi anlamda karlar elde ediyordu. Şimdi bunlar bu kapsama alınınca tabii ciddi de cezalar yazılmaya başlandı. Bunlara noterliklere gittikleri zamanlar orada satış engellemesi konuldu. Özetle, alınan bu tedbirler sonuçlarını vermeye başladı. Çok da olumlu sonuçlar olmaya başladı.” diye konuştu.
Ertemel, internetten yapılan satışlarla ilgili olarak, tavsiye edilen fiyatın üzerinde bir fiyat girilmemesi tedbirinin de çok önemli olduğunu dile getirerek, bunun engellenmesiyle kayıt dışı alım-satım yapanların ellerini sektörden tamamıyla çekmeye başladığını kaydetti.
Sıfır araca erişim kolaylaştı
Ertemel, sıfır araca erişim konusunda birçok marka ve modelde artık sorun kalmadığına işaret ederek, “Sıfır araç satanların ellerinde arabalar birikmeye başladı. Hatta ve hatta çok yakında eskiden olduğu gibi sıfır faizli, kendilerinden kampanyalar düzenlediği günlere döneceğiz. Bakanlık bu işin üstüne kararlılıkla gidiyor. Bu bizler için çok önemli. Piyasa yavaş yavaş oturmaya başladı. Bir ay sonra çok daha güzel oturacak. Sektör temsilcileri olarak hep burada istediğimiz şey şuydu, sektörümüzün pandemi öncesine dönmesi. Yani pandemi öncesinde kim sıfır araç alıp satıyordu? Sadece bayiye giden insanlar sıfır araç alıyorlardı. Pandemi öncesine dönmek istiyoruz.” dedi.
Ertemel, otomotivde ÖTV artışı olacağına yönelik söylentilere ilişkin ise “Bayi ve distribütörler özellikle şu anda mesela ‘ÖTV yükselecek’ korkusu verip, tüketiciye ‘bir an önce araba alın’ mesajı veriyor. Ellerinde kaldığı için böyle bir mesaj veriyorlar ama biz Ticaret Bakanlığı ile görüştüğümüz zaman böyle bir şeyin olmadığını söylüyorlar. ÖTV yükseltilmesiyle alakalı herhangi bir çalışma yapılmadığını söylüyorlar.” şeklinde konuştu.
Ertemel, otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Ticaret Bakanlığının sektöre verdiği desteğin devam etmesini temenni etti.