Niğde’de Gece Yarısı Korkutan Deprem!

Niğde’nin Çamardı ilçesinde gece yarısı meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki deprem, vatandaşları tedirgin etti. Deprem, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Deprem Nasıl Oluştu?

Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan Niğde, son zamanlarda sık sık sarsıntılarla karşı karşıya kaldı. Son olarak Çamardı ilçesinde 01.26’da 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, deprem yerin 6.99 kilometre derinliğinde oluştu.

Depremin oluşumunu anlamak için, Niğde’nin jeolojik yapısına bakmak gerekiyor. Niğde, Anadolu Plakası’nın güney kenarında yer alır. Bu plaka, kuzeyde Avrasya Plakası, güneyde Arap Plakası ile çarpışır. Bu çarpışma sonucunda, Anadolu Plakası’nın içinde fay hatları oluşur. Fay hatları, yer kabuğunun kırıldığı veya kaydığı yerlerdir. Fay hatlarının hareket etmesiyle depremler oluşur.

Çamardı ilçesinde meydana gelen deprem, Niğde Fay Zonu adı verilen bir fay hattının hareket etmesinden kaynaklandı. Bu fay hattı, Niğde’nin kuzeybatısından güneydoğusuna doğru uzanır ve yaklaşık 100 kilometre uzunluğundadır. Bu fay hattının geçmişte de büyük depremlere neden olduğu biliniyor. Örneğin, 1938 yılında 6.5 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış ve 100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Deprem Nasıl Hissedildi?

Çamardı ilçesindeki deprem, çevre il ve ilçelerde de hissedildi. Deprem sırasında bazı vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı. Depremden sonra herhangi bir can veya mal kaybının olmadığı bildirildi. Ancak vatandaşlar, depremin şiddetini ve süresini anlatırken korku ve endişelerini dile getirdiler.

Depremi hissedenlerden biri olan Mehmet Yılmaz, “Gece yarısı uyuyorduk, birden sallanmaya başladık. Yataktan fırladık, eşimle birlikte kapının önüne koştuk. Çok şiddetliydi, bayağı uzun sürdü. Allah korudu bizi” dedi.

Depremi hissetmeyen ancak haberini alanlardan biri olan Ayşe Özdemir ise, “Sabah kalktığımda depremi duydum, çok şaşırdım. Çamardı’ya yakın oturuyoruz ama hissetmedik. Çok korktum, inşallah daha büyük bir deprem olmaz” diye konuştu.

Deprem Sonrası Alınması Gereken Önlemler

Depremler doğal afetlerdir ve önceden tahmin edilemezler. Ancak depremlere karşı hazırlıklı olmak ve deprem sonrası alınması gereken önlemleri bilmek, olası zararları azaltabilir. İşte deprem sonrası yapılması gerekenler:

Depremler hayatımızın bir gerçeği ve kaçınılmaz bir risktir. Ancak depremlere karşı bilinçli ve hazırlıklı olursak, bu riski en aza indirebiliriz. Unutmayın, deprem değil, tedbirsizlik öldürür.

Exit mobile version