İstanbul’u depreme hazırlayacak yasa taslağı geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’un depreme karşı güvenli hale getirilmesi için önemli bir adım attıklarını duyurdu. Özhaseki, Meclis açılmadan önce İstanbul için özel bir yasa taslağı hazırlayacaklarını ve Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıracaklarını açıkladı.

İstanbul’da 600 bin konut risk altında

Özhaseki, İstanbul’da 5,8 milyon bağımsız birimin bulunduğunu ve bunların 1,5 milyonunun çok riskli olduğunu söyledi. Özellikle 600 bin konutun depremde ilk yıkılacak olanlar olduğunu belirten Özhaseki, “Bu 600 bin konutun çok hızlı şekilde, bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Deprem gelip onları yıkmadan biz eğer güvenli hale getirebilirsek herhalde sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz diye düşünüyorum.” dedi.

Özhaseki, şu anda 180 bin konutun yapımının devam ettiğini ancak bunların yeterli olmadığını vurguladı. Bu nedenle kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için yeni bir yasa taslağı üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

İstanbul için dört aşamalı plan

Özhaseki, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının dört aşamadan oluştuğunu anlattı. Birinci aşama olarak devam eden 188 yerdeki kentsel dönüşüm işlerini sıkı bir şekilde takip ettiklerini söyledi. İkinci aşama olarak rezerv alanlar tespit ettiklerini ve bu alanlarda 350 bin konut inşa edeceklerini bildirdi. Bu konutları depremde hasar görecek evlerin yerine takas edeceklerini kaydetti.

Üçüncü aşama olarak Yarısı Bizden Kampanyası ile vatandaşın müracaat ettiği 14 bin binayı yüzde 100 anlaşma sağlayarak dönüştüreceklerini belirtti. Ayrıca yüzde 67 anlaşma sağlayan 21 bin binayı da kapsama alacaklarını ifade etti. Dördüncü aşama olarak da bütün bunları hızlandırabilmek için İstanbul için özel bir yasa taslağı hazırladıklarını duyurdu.

Meclis olağanüstü toplantıya çağrılacak

Özhaseki, yasa taslağını hazırlamak için İstanbul’daki bütün belediyeleri davet ettiklerini ve onların da ellerindeki bilgi ve belgeleri getirdiklerini söyledi. Hangi partili olursa olsun, komisyonda yer almalarını istediklerini vurgulayan Özhaseki, “Sağ olsunlar, onlar da ellerinde bilgi, belge ne varsa hepsini getiriyorlar. Bakanlığımızın bünyesinde başlayan bu çalışma zannedersem 10 gün içerisinde biter. Yasa taslağı haline getirmek istiyoruz. Eğer Meclis açılmadan bunu bitirebilirsek Meclis’i olağanüstü toplantıya davet edip İstanbul’u depreme hazırlayabilmek adına, önüne çıkan bütün engelleri aşacak şekilde daha önce yaptığımız çalışmalarda bizi geciktiren, sıkıntıya sokan, yaptığımız işleri belki de iyice zorlaştıran ne varsa hepsini giderici mahiyette bir yasa taslağını hazırlamaya başlıyoruz.” dedi.

Özhaseki, bu işin üç ayağı olduğunu belirterek, bunların Bakanlık, belediyeler ve vatandaşlar olduğunu dile getirdi. Özhaseki, “En başta Bakanlık var. Bir şemsiye kuruluşu olarak bu tür hazırlıkları yapıyor. Elbette ki oradaki kentsel dönüşüme liderlik edecek ama bir taraftan da bu işin olmazsa olmazı iki ayak daha var. Birisi belediyeler. Gerek büyükşehirler gerekse ilçe belediyeleri. Onların kendi vatandaşlarıyla görüşüp, bulundukları yerlerdeki çöküntü alanlarını, depremde ilk hasar yerleri veya dönüşüm için en acil kod veren yerler her ne ise buraları tespit etmesi lazım. Sonra bu işin bir diğer ayağı da elbette ki vatandaş. Ev sahibi o, konutta oturan o. O razı olmadığı sürece hiçbirimizin yapacağı hiçbir şey yok. Eğer vatandaş gönüllü olursa, belediyeler onlarla görüşüp o uygun ortamı hazırlarsa biz de Bakanlık olarak sonuna kadar destek veririz.” diye konuştu.

Özhaseki, İstanbul’un depreme hazır olması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini sözlerine ekledi.

Exit mobile version