Sıcaklık Rekorları Kırılıyor: ABD’de Sıcak Hava Dalgası Devam Ediyor

ABD’nin çeşitli bölgelerinde kavurucu sıcak hava dalgası yaşanmaya devam ediyor. Özellikle Teksas eyaletindeki Dallas şehrinde sıcaklık rekorları kırılıyor. Cumartesi ve Pazar günleri Dallas’ta 43 dereceyi aşacak sıcaklıklar bekleniyor. Bu, 2011 yılında belirlenen 42 derecelik rekoru geride bırakacak.

Dallas’ta Sıcaklık Rekorları Kırılıyor

Dallas’ta Cumartesi için tahmin edilen 109 derece Fahrenheit (42,8 santigrat derece) ve Pazar günü 110 F (43,3 C) olan yüksek sıcaklıklar, her ikisi de 2011’de belirlenen 107 F (41,7 C)’lik mevcut rekoru kıracak ve bir yüksekten sonra gelecekti. Ulusal Hava Servisi meteoroloji uzmanı Tom Bradshaw’a göre Perşembe günü 109 F (42,8 C) 1951’de 107 F set rekorunu kırdı.

Bradshaw, “Görünürde gerçekten bir rahatlama yok, Ağustos ayının sonunda bir miktar ipucu var, belki İşçi Bayramı, yüksek sıcaklıklar 100’ün altına düşmeye başlayacak” dedi. “Eylül ayının ilk yarısı boyunca en azından ara ara 100 derece artı sıcaklıklar görmek mümkün.”

Dallas’ın yaklaşık 90 mil (145 kilometre) güneyindeki Waco’da ise yağmur hasreti çekiliyor. 1 Temmuz’dan beri rekor kıran 49 gündür hiç yağmur yağmadı. Bradshaw, “Yakında değişeceğine dair hiçbir işaret yok … Waco, rekordaki en kurak yaz olma yolunda,” dedi.

ABD’nin Diğer Bölgelerinde de Sıcak Hava Dalgası Devam Ediyor

Dallas’taki sıcak hava dalgası ABD’nin diğer bölgelerinde de etkisini gösteriyor. Sadece birkaç gün önce, Kuzeybatı Pasifik’te günlük yüksek sıcaklıklar rekor kırdı. Ulusal Hava Durumu Servisi, Portland Uluslararası Havalimanı’nda Pazartesi günü 108 derece Fahrenheit (42.2 Santigrat) olan günlük yüksek sıcaklığın önceki günlük 102 derece (38.9 C) rekorunu kırdığını söyledi. Aynı zamanda, Seattle’ın 130 yıllık kaydedilen hava koşullarında ilk kez, 67 derece (19.4 C) veya daha sıcak olan en düşük sıcaklıklarla arka arkaya üç gün geçirmesiydi.

Geçen ay, Phoenix bölgesi 31 gün boyunca 110 F (43,4 C) veya daha yüksek günlük yüksek sıcaklıklarda rekor kırdı. Tarihi sıcak, Haziran ayında bölgeyi patlatmaya başladı, Teksas’tan New Mexico ve Arizona’ya ve Kaliforniya çölüne kadar uzanıyordu. Önceki rekor 1974’te kırılan 18 gündü.

Meteorologlar , Temmuz ayında, kıta Amerika Birleşik Devletleri’nin gece sıcaklığında rekor kırarak insanlar, hayvanlar, bitkiler ve elektrik şebekesi için gündüz sıcaklığından çok az rahatlama sağladığını söyledi.

Güney Teksas, batı Louisiana, doğu Oklahoma, doğu Kansas ve tüm Missouri’den aşırı sıcak uyarısı yapılıyor. Arkansas, Kentucky, Minnesota, Nebraska, Illinois ve Iowa’nın bazı bölgeleri için de aşırı sıcak uyarıları yapıldı.

Hava servisine göre, günlük ortalama en yüksek sıcaklığın 81,7 F (27,6 C) derece olduğu Minneapolis’te, Pazar günü soğuk bir cephe sıcaklıkları 80’lerin ortalarında düşürmeden önce en yüksek sıcaklık 35 C’ye ulaşacak.

Hava durumu servisinin bildirdiğine göre, Pazar günü güney Wisconsin’in bazı bölümleri için bir ısı tavsiyesi yayınlandı ve yüksek ozon seviyelerinin, sıcaklığın Çarşamba gününe kadar 90’ların ortalarına ulaşması beklenen Indiana’daki hava kalitesini etkileyeceği bildirildi.

Sıcak Hava Dalgası Nasıl Önlenir?

Sıcak hava dalgası hem insan sağlığı hem de çevre için ciddi riskler oluşturuyor. Sıcaktan korunmak için bazı önlemler almak gerekiyor. İşte sıcak hava dalgası ile başa çıkmanın bazı yolları:

Siz de sıcak hava dalgasından korunmak için bu önlemleri uygulayabilir ve çevrenizdekileri de bilgilendirebilirsiniz. Unutmayın, sıcak hava dalgası hayatınızı tehlikeye atabilir. Sağlıklı ve serin kalın!

Exit mobile version