Rusya’nın füze saldırısı, Zelenskyy’nin İsveç ziyaretini gölgeledi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı tam kapsamlı işgalinden bu yana İsveç’e yaptığı ilk ziyaret için İsveç’e gittiği sırada, Rusya’nın Ukrayna’nın kuzeyindeki bir şehre füze saldırısı düzenlediği bildirildi. Saldırıda yedi kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı.

Füze saldırısı Chernihiv’i vurdu

Cumartesi günü Ukrayna’nın kuzeyindeki Chernihiv kentine gündüz düzenlenen saldırıda 6 yaşında bir kız çocuğunun da dahil olduğu 117 yaralı arasında 12 çocuğun da bulunduğu yedi kişi öldü. Belediye Başkanı Vekili Oleksandr Lomako, saldırının şehrin merkezine isabet ettiğini ve aralarında tiyatro ve üniversitenin de bulunduğu binalara zarar verdiğini söyledi.

Zelenskyy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırının sorumlusunun Rusya olduğunu belirtti ve “Terör devleti olan mahalle budur, tüm dünyayı buna karşı birleştiriyoruz” dedi. Zelenskyy, saldırının sıradan bir Cumartesi gününü “Rusya’nın acı ve kayıp gününe” dönüştürdüğünü söyledi.

Zelenskyy İsveç ile işbirliğini arttırdı

Zelenskyy, İsveç’te Stockholm’ün yaklaşık 120 kilometre (75 mil) batısındaki başbakanın resmi yazlık konutu olan Harpsund’da yetkililerle bir araya geldi. Ayrıca bölgedeki bir sarayda İsveç Kralı Carl XVI Gustaf ve Kraliçe Silvia ile görüşecek.

Zelenskyy ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson düzenledikleri ortak basın toplantısında, iki ülkenin İsveç CV-90 piyade savaş araçlarının üretimi, eğitimi ve servisi konusunda işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştığını duyurdu.

Anlaşma kapsamında Zelenskyy, İsveç CV-90 araçlarının Ukrayna’da üretime başlayacağını söyledi. Ayrıca Ukrayna’ya modern uçak tedarik etmenin önemini vurguladı.

“Havada üstünlüğümüz yok, modern uçaklarımız da yok. Gerçekte, İsveç Gripen ülkenizin gururu ve Başbakanın bu gururu Ukrayna ile paylaşabileceğine inanıyorum” dedi. Zelenskyy, Rusya’nın havadaki avantajını kırmak için ortaklarıyla birlikte çalışacağını söyledi.

Kristersson, Chernihiv’deki saldırı için Zelenskyy’ye başsağlığı diledi. Rus füze saldırısını, “tüm mücadelelerinizde yanınızda olmamızı yalnızca güçlendiren” bir “vahşet eylemi” olarak nitelendirdi.

Rusya’nın tepkisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna sınırına yakın Rostov-on-Don kentinde üst düzey askeri yetkilileri ziyaret etti. Kremlin, Putin’in Moskova’nın Ukrayna’daki operasyonlarından sorumlu komutanı Valery Gerasimov’un ve Rusya’nın Güney Askeri Bölgesi karargahındaki diğer üst düzey askeri yetkililerin raporlarını dinlediğini söyledi.

Ziyaretinin kesin zamanlaması doğrulanmadı, ancak devlet medyası, Gerasimov’un Putin’i selamladığını ve onu bir binaya götürdüğünü gösteren, gece çekilmiş gibi görünen video görüntüleri yayınladı. Toplantının kendisi kapalı kapılar ardında gerçekleştirildi.

Bu, Wagner paralı asker grubunun Haziran ayında grubun savaşçılarının kısa süreliğine şehrin kontrolünü ele geçirdiği isyan girişiminden bu yana Rostov-on-Don’a Putin’in ilk ziyaretiydi.

Haziran ayındaki kısa süreli isyan sırasında, Wagner başkanı Yevgeny Prigozhin, Rus silahlı kuvvetlerinin genelkurmay başkanı olarak görev yapan Gerasimov’u ve Savunma Bakanı Sergei Shoigu’yu Ukrayna’daki savaşçılarına ikmal yapmamakla defalarca suçlamıştı.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik füze saldırısını reddetti ve bunun bir provokasyon olduğunu iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, saldırının Ukrayna’nın NATO üyeliği için destek arama çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.

“Bu, Kiev’in Batılı ortaklarına kendini kurban olarak sunma stratejisinin bir devamıdır. Ukrayna’nın NATO’ya katılması için hiçbir engel olmadığını göstermek istiyorlar” dedi. Zakharova, saldırının arkasında Ukrayna istihbaratının olduğunu öne sürdü.

Exit mobile version