Dünya

Maui’deki Orman Yangınlarından Kurtulanlara Rekor Yardım

Maui’de geçtiğimiz haftalarda meydana gelen ve binlerce evi ve işletmeyi yok eden orman yangınlarından kurtulanlara yönelik federal yardım programları hız kazanıyor. Federal Acil Durum Yönetimi Dairesi (FEMA) ve Küçük İşletme İdaresi (SBA), hayatta kalanlara maddi destek sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

FEMA’dan 5,6 Milyon Dolarlık Yardım

FEMA, Cuma günü yaptığı açıklamada, Maui’deki yaklaşık 2.000 haneye 5,6 milyon dolardan fazla yardımı onayladığını duyurdu. Bu yardım, giyim, yiyecek veya ulaşım gibi ihtiyaçlar için hane başına tek seferlik 700 $ ödemeyi ve hayatta kalanları otel ve motellere yerleştirmek için kira yardımını içeriyor.

FEMA ayrıca, Maui’de bir felaket kurtarma merkezi açacağını ve hayatta kalanlara ev onarımı, kişisel mülk geri ödemesi ve sigorta tarafından karşılanamayan diğer ihtiyaçları sunacağını belirtti. Hayatta kalanların bu yardımlardan yararlanabilmeleri için FEMA’ya kaydolmaları gerekiyor.

FEMA basın sekreteri Jeremy M. Edwards, “FEMA, tüm afetzedelerin yasal olarak uygun oldukları her doları afet yardımı almalarını sağlamaya kararlıdır” dedi.

SBA’dan Düşük Faizli Afet Kredileri

SBA ise, Maui’deki orman yangınlarından etkilenen işletmeleri ve kar amacı gütmeyen kuruluşları düşük faizli federal afet kredilerine başvurmaya çağırıyor. Bu krediler, hasarlı veya tahrip olmuş gayrimenkulleri, makine ve teçhizatı, envanteri ve diğer ticari varlıkları onarmak veya değiştirmek için kullanılabilir.

SBA yöneticisi Isabella Casillas Guzman, “İşletmelerin ve toplulukların toparlanmasına ve yeniden inşasına yardımcı olmak için müşteri odaklı bir yaklaşımla hızlı ve verimli bir şekilde federal afet kredileri sağlamaya kararlıyız” dedi.

SBA ayrıca, ev sahiplerine hasarlı veya tahrip olmuş gayrimenkulleri onarmak veya değiştirmek için 500.000 ABD Dolarına kadar afet kredisi vermektedir. Ev sahipleri ve kiracılar, kişisel araçlar da dahil olmak üzere hasarlı veya tahrip olmuş kişisel mülkleri onarmak veya değiştirmek için 100.000 $’a kadar hak kazanır.

Yangının Neden Olduğu Hasar

Maui’deki orman yangınları, tarihi Lahaina topluluğunun çoğunu tüketerek binlerce bina hasar gördü veya yıkıldı. Önde gelen bir afet ve risk modelleme şirketi olan Karen Clark & Company, 2.200’den fazla binanın yangın nedeniyle hasar gördüğünü veya yıkıldığını ve toplam 3.000’den fazla binanın yangın veya duman veya her ikisinden birden hasar gördüğünü tahmin ediyor. Risk şirketi, Lahaina’daki yangının yaklaşık 3,2 milyar dolarlık sigortalı mülk kaybına neden olduğunu hesaplıyor.

Yangının nedeni henüz belirlenemedi, ancak yetkililer şüpheli bir durum olduğunu söylediler. Yangın söndürme çalışmaları devam ediyor ve bölgedeki hava kalitesi tehlikeli seviyelerde.