Ekonomi

Türkiye Altın Piyasasında Dünya İkincisi Oldu

Türkiye, 2023 yılının ilk yarısında altın ithalatı ve iç piyasadaki satışlarda dünyada ikinci sıraya yerleşti. Altın talebindeki artışın nedenleri ve altın fiyatlarındaki son durum bu haberde.

Altın İthalatı Rekor Kırdı

Türkiye’nin altın ithalatı 2023’ün Ocak-Temmuz döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 217 artarak 69,8 tondan 221,2 tona yükseldi. Bu aynı zamanda dünya altın piyasasının yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyordu. Ocak-Temmuz döneminde altın ithalatının parasal karşılığı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 180,4 artışla 19,4 milyar dolara yükseldi.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Merkez Bankası seçim öncesindeki Mart-Mayıs dönemindeki üç ayda toplamda net 158,9 ton altın sattı. Yılın ilk yarısında Merkez Bankası’nın net altın satışı ise 102 ton oldu.

İç Piyasada Altına Talep Patladı

Türkiye’de yılın ilk yarısında iç piyasada yıllık yüzde 25 artışla 19,7 ton mücevher ve yıllık yüzde 157’lik artışla 98,1 ton sikke ve külçe altın alımı gerçekleşti. Türkiye bu alımlarla 2023’ün ilk yarısında dünya genelinde Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı.

Dünya Altın Konseyi, Türkiye’de son yıllarda artan altın talebinin artan enflasyon, zayıf Türk lirası ve seçim dönemine girilmesinden kaynaklandığını belirtti.

Hükümet Önlem Aldı

Altın ithalatındaki aşırı artış Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı önlem almaya itti. Altın takı ithalatına yüzde 20 vergi konulmasının ardından külçe altın ithalatına da aylık kota uygulaması getirildi. Alınan önlemlerle cari açığa etki eden altın ithalatının azaltılması hedefleniyor.

Altındaki Yükseliş Trendi Tersine Döndü

Bu arada altındaki yükseliş trendi tersine döndü. Son haftalarda görülen aşağı yönlü seyrin ardından ons altın 1900 dolar psikolojik destek seviyesini kırdı. Ons altın şimdilerde 1892 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Altının gram fiyatı ise Türk lirasındaki değer kazancının etkisiyle 500 lira seviyelerine geriledi. Altın yatırımcıları altın fiyatlarının bundan sonra nasıl seyredeceğini merak ediyor.