Yeni doğan hemşiresi 7 bebeği öldürmekten suçlu bulundu

İngiltere’nin kuzeybatısındaki bir hastanede yeni doğan hemşiresi olan Lucy Letby, yedi bebeği öldürmekten ve altı bebeği daha öldürmeye çalışmaktan suçlu bulundu. Hemşire, 2015-2016 yılları arasında Countess of Chester Hastanesi’nde çalışırken bebeklere çeşitli şekillerde kasıtlı olarak zarar vermekle suçlandı.

Bebeklere hava enjekte etti

Savcılara göre, 33 yaşındaki Letby, beş erkek ve iki kız bebeğini öldürmek ve beş erkek ve bir kız bebeğini öldürmeye teşebbüs etmekle suçlanıyor. Hemşirenin bebeklere kan dolaşımına hava enjekte ettiği, nazogastrik tüpler yoluyla midelerine hava veya süt verdiği, intravenöz beslemelere insülin ekleyerek ve solunum tüplerine müdahale ederek bebekleri zehirlediği iddia ediliyor.

Letby tüm suçlamaları reddetti ancak Cuma günü Liverpool Mahkemesi’nde yedi cinayet suçlamasından suçlu bulundu. Jüri üyeleri karara varmadan önce 22 gün boyunca tartıştılar. Bir jüri üyesi kişisel sebeplerden dolayı müzakerelere girmekten mazur görüldü ve hakim geri kalan 11 jüri üyesine oybirliği yerine 10 kişinin mutabık kaldığı bir karara varma seçeneği verdi.

Letby, bir cinayete teşebbüs suçlamasından suçsuz bulundu ve jüri diğer birçok kişi hakkında bir karara varamadı.

Hastanedeki ölüm oranında artış

Geçen Ekim ayında başlayan uzun yargılama sırasında savcılar, 2015 yılında hastanenin görünürde bir sebep olmaksızın ölen veya sağlıklarında ani bozulmalar yaşayan bebeklerin sayısında önemli bir artış yaşadığını söylediler. Bazıları “ciddi feci şekilde yere yığıldı” ama sağlık personelinin yardımıyla hayatta kaldılar.

Savcılar, Letby’nin tüm vakalarda görevde olduğunu ve çocuklar bayıldığında veya öldüğünde onu yenidoğan ünitesinde “sürekli kötü niyetli bir varlık” olarak tanımladılar. Hemşirenin bebeklere çok fazla iz bırakmayacak şekilde zarar verdiğini, meslektaşlarını bayılma ve ölümlerin normal olduğuna ikna ettiğini söylediler.

Letby’nin hedef aldığı iddia edilen ilk bebek, erken doğan ve Haziran 2015’te bir günlükken ölen bir erkek çocuktu. Savcılar, hemşirenin kan dolaşımına hava enjekte ettiğini iddia ettiler.

Polis, Mayıs 2017’de hastanede meydana gelen bebek ölümleriyle ilgili soruşturma başlattı. Letby, Kasım 2020’de suçlanmadan önce ölümlerle ilgili olarak üç kez tutuklandı.

Savcılar, Letby’nin 2018’de tutuklandıktan sonra evinde bulunan ve üzerine “Ben kötüyüm, bunu ben yaptım” yazdığı bir Post-It notunun “kelimenin tam anlamıyla bir itiraf” olduğunu söylediler.

Savunma avukatı işini seven bir hemşire olduğunu savundu

Savunma avukatı ise Letby’nin işini seven “çalışkan, özverili ve ilgili” bir hemşire olduğunu ve iddia edilen zararlı eylemlerden herhangi birini gerçekleştirdiği konusunda yeterli kanıt olmadığını savundu.

Avukat, bebeklerin ani bayılmalarının ve ölümlerinin doğal nedenlere bağlı olabileceğini veya hastanedeki personel eksikliği veya başkalarının uygun bakımı sağlayamaması gibi diğer faktörlerin birleşimi olabileceğini söyledi.

Ayrıca dört kıdemli doktorun yenidoğan ünitesindeki başarısızlıkları örtbas etmek için Letby’yi suçladığını iddia etti.

Letby, herhangi bir bebeğe kasıtlı olarak zarar verdiğine dair tüm suçlamaları reddederek 14 gün boyunca ifade verdi.

“Onlara bakmak için elimden gelenin en iyisini yaptım,” diye ifade verdi. “Zarar vermemeye özen göstermek için oradayım.”

Zaman zaman ağladı ve bakımı altındaki bazı bebeklerle ilgili evde tuttuğu tıbbi kayıtların toplanmasını savundu.

Cezası önümüzdeki hafta belirlenecek

Letby’nin cezasının önümüzdeki hafta belirlenmesi bekleniyor. Mahkeme salonunda bulunan kurbanların aileleri kararı duyduklarında gözyaşlarına boğuldular.

Hakim, Letby’ye hitaben “Bu çok ciddi bir suçtur. Ömür boyu hapis cezasına çarptırılacaksınız. Bu cezanın ne kadar süreceği konusunda kararı önümüzdeki hafta vereceğim” dedi.

Hastane yönetimi ise karardan sonra yaptığı açıklamada “Bu olaylar bizi derinden sarstı. Yenidoğan ünitesindeki bebeklerimize ve ailelerimize olan güvenimizi sarsmıştır. Bu zor zamanlarda onlara destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Mahkemede gösterilen yeşil bir yapışkan notun üzerine “Yaşamayı hak etmiyorum” yazdı. “Onlara bakacak kadar iyi olmadığım için onları kasten öldürdüm.”

“Ben korkunç, kötü bir insanım,” diye yazdı. “BEN KÖTÜYÜM BUNU YAPTIM.”

Avukatı, notların kendine olan güvenini kaybetmiş ve koğuşta olanlardan kendini sorumlu tutan bir kadının ıstıraplı yazıları olduğunu savundu.

Savunma avukatı Ben Myers, “Bir not ‘yeterince iyi değil’ diyor” dedi. “Bunu kimin için yazdı? Bunu bizim için, polis için ya da bu davalar için yazmadı. Bu kendisine bir nottur. Kendisi için yazmak.”

Exit mobile version