Hilary Kasırgası, Güney Kaliforniya’yı tehdit ediyor

Meksika’nın Pasifik kıyılarında şiddetli bir kasırga olan Hilary, Cuma günü Kategori 4’e yükseldi ve Güney Kaliforniya’ya ulaşarak 84 yıl sonra ilk tropik fırtına olabilir. Kasırganın bölgede yoğun yağışlara ve sellerle birlikte “önemli ve nadir etkilere” neden olması bekleniyor.

Hilary’nin yolu

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Hilary’nin Cuma sabahı saat 6 itibarıyla saatte 230 kilometre civarında rüzgarlarla ilerlediğini ve Cuma günü boyunca daha da güçlenebileceğini açıkladı. Cumartesi gecesi Meksika’nın Baja California yarımadasına yaklaşırken yine de bir kasırga olacak ve Pazar günü tropikal bir fırtına olarak Güney Kaliforniya’ya yaklaşacak.

NHC, Güney Kaliforniya’da 25 Eylül 1939’dan beri hiçbir tropik fırtınanın karaya çıkmadığını belirtti.

Hilary, Cuma günü erken saatlerde Baja yarımadasının güney ucundaki Los Cabos’un yaklaşık 640 kilometre güneyinde merkezlenmişti. Saatte 20 kilometre hızla batı-kuzeybatı yönünde ilerliyordu, ancak Cumartesi gününe kadar kademeli olarak kuzeye dönecekti.

Meksika hükümeti, Baja California Sur eyaletinin bazı bölümleri için kasırga izleme ve tropikal fırtına uyarısını kuzeye doğru genişletti ve ayrıca Meksika anakarasının bazı bölümleri için bir tropikal fırtına izleme yayınladı.

Hilary’nin etkileri

NHC, “Hilary ile bağlantılı şiddetli yağışların, Pazar ve Pazartesi günleri zirve yaparak, önümüzdeki Çarşamba gününe kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatısında etkili olması bekleniyor” dedi. San Diego’dan Las Vegas’a uzanan bir bölgede ani sel tehlikesi olduğunu söyledi.

NHC, “Güney Kaliforniya ve Güney Nevada’nın bazı kısımlarında, önemli ve nadir etkilere yol açacak olan 7 ila 15 santimetrelik yağış miktarları ve 25 santimetrelik izole miktarlar bekleniyor. Batı Amerika Birleşik Devletleri’nin başka yerlerinde, toplam 2 ila 7 santimetre yağış bekleniyor” dedi.

SpaceX, Kaliforniya’nın orta sahilindeki bir üsten uydu taşıyan bir roketin fırlatılmasını en az Pazartesi gününe erteledi. Şirket, Pasifik’teki koşulların bir geminin roket iticisini kurtarmasını zorlaştırabileceğini söyledi.

Meksika hükümeti, zayıflamış bir Hilary’nin Pazar gecesi Baja California eyaletindeki Playas de Rosarito ve Ensenada şehirleri arasındaki sahili vurabileceğini söyledi.

Bu arada Yuma şehri, Perşembe günü bölge sakinlerine self servis bir kum torbası dolum istasyonu sağlayarak hazırlanıyordu.

Kum torbası istasyonu, stoklar tükenene kadar kendi kendini doldurması için kum ve boş torbalarla doldurulacaktır. Sakinlere araç başına beş kum torbasına izin verildi.

Hilary’nin arka planı

Hilary, 2023 Pasifik kasırga sezonunun sekizinci kasırgası ve beşinci büyük kasırgasıdır. Sezon, 15 Mayıs’ta başladı ve 30 Kasım’da sona erecek. Sezonun en şiddetli kasırgası olan Hilary, aynı zamanda 2023 yılında Kategori 4’e ulaşan ilk kasırgadır.

Hilary, Meksika’nın Pasifik kıyısında oluşan bir tropikal dalga sonucunda 14 Ağustos’ta tropikal bir depresyona dönüştü. Ertesi gün tropikal bir fırtınaya yükseldi ve Hilary adını aldı. Hilary, 16 Ağustos’ta bir kasırgaya dönüştü ve 18 Ağustos’ta Kategori 4’e yükseldi.

Hilary’nin adı, Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından belirlenen Pasifik kasırgaları için altı yıllık bir liste üzerinden seçildi. Hilary adı ilk kez 1999 yılında kullanıldı ve o zamandan beri beş kez daha kullanıldı. En son 2017 yılında kullanılan Hilary adlı bir kasırga, Meksika’nın güneybatısında Kategori 2’ye ulaşmıştı.

Exit mobile version