Memur ve Emeklilerin Zam Hüsranı: Ali Cengiz Oyunları

Temmuz ayında memur ve emeklilere %25’lik bir zam müjdesi verilmişti. Ancak bu müjde, aslında büyük bir kandırılmaya dönüştü. Emekli ikramiyeleri ve maaşlarındaki kayıplar, Ali Cengiz oyunlarına dönen bu düzenlemede ortaya çıktı.

Emekli İkramiyelerindeki Kayıp

Memur ve emekliler, Temmuz ayında %25’lik bir zam gerçekleştiğini sanırken, özellikle emekliler kök maaş bilmecesi içerisinde büyük bir oranda bu %25’lik zamdan dahi faydalanamadılar. Zaten o %25’in içinde aslında seyyanen olan zam da vardı. Baktığınızda top dip toplamda %25 gibi görünüyordu.

Sağlık Emekçileri Sendikası, bu refah payı ilavesi ile %25’e çıkarılan geçtiğimiz zammın aslında emekliliğe yansımadığını ortaya koyan bir hesap yaptılar. Bir Ali Cengiz oyunu iddiaları var.

Normalde bizim bordromuzda ödenecek aylık görülmesi gerekirken, son düzenleme ile beraber 5434 ek 86 madde yazıyor. Yani bu ek ilave ödeme olarak veriliyor anlamına geliyor. İlave ödeme olarak verildiği için de emekli ikramiyesine yansımıyor.

“Kandırıldık, kesinlikle kandırıldık” diyen memurlar, 17,55 olarak açıklanan, daha sonra %25’e tamamlanarak müjdelenen zam oranının memurların emekli ikramiyesi hesaplamasında devreye alınmadığını ortaya çıkardılar. İkramiyeler yüzde 17,55 oranıyla ödeniyor.

Emekliliklerine az kalan memurlar ise mağdur olduklarını belirtiyorlar. “Emeklerimize %25 oranında zam yapmak suretiyle sevindirildik ama kanunu incelediğimizde eksik 86 maddesi ile düzenlemeye gidilmiş. O madde şunu söylüyor: Ben emekli memura %25 zam vermiyorum, yüzde 17.55 zam veriyorum artı %6.34 oranında da ilave ödeme yapıyorum. Bu düzenleme alacağımız ücretin gasp edilmesi, kandırılması anlamına geliyor” diyorlar.

Sağlık Emekçileri Sendikası’nın hesabına göre, bu yaşananlar emekli olmak isteyen bir memurun emekli ikramiyesinden 3 asgari ücret düzeyinde kayba yol açtığını gösteriyor.

“Yüzde 25’lik bir zam verilmiş olsaydı, emekli ikramiyemiz 569.000 TL olacaktı. Kaybımız emekli ikramiyesinde 33.963 TL. Bu yaşananlar bizim açımızdan Ali Cengiz oyunlarına dönmüş durumda. Çünkü söylenenle yapılan arasında dağlar kadar fark ortaya çıkıyor. O fark da bizim soframızdan gidiyor” diye tepki gösteriyorlar.

Maaşlardaki Kayıp

Memur ve emeklilerin tepkileri sadece emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında yaşanan mağduriyete değil, aynı zamanda maaşlardaki kayıplara da yönelikti.

En düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltildi müjdesinden sonra da büyük hayal kırıklığı yaşamıştı memurlar. Önce Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 21 Temmuz’da yayınladığı tabloda en düşük memur maaşının 20.352 lira olduğu ortaya çıktı. Sonra bordrolara yansıdığında 22 bin lira olmadığını gördüler. Oradaki kayıpları hemen hemen 1650 TL’ye tekabül ediyor.

En düşük emekli maaşını 7.500 liraya çıkardık diyenler, maaşınıza zam geldi mi diye soranlara ise “Gelmedi, içimize gelmedi, almadım” cevabını veriyorlar.

Memur ve emeklisi gibi 7.500 lira alan işçi emeklilerinin de aylıklarında yüzde 25 hüsranını yaşadıkları ortaya çıktı. Emekliye refah payı dahil edilerek kök maaşlara %25 zam verildi ve 10 milyona yakın emeklinin maaşı tek kuruş artmadan 7.500 lira da sabit kaldı.

“2000 liraya oturuyordum, şimdi 10 bin liraya oturuyorum” diyen bir emekli ise, “Bu nasıl bir zam? Bu nasıl bir adalet? Bu nasıl bir vicdan?” diye soruyor.

Memur ve emekliler, bu düzenlemenin geri çekilmesini ve hak ettikleri zamların verilmesini talep ediyorlar. Aksi takdirde, hak arama mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyorlar.

Exit mobile version