İsrail, Dünyanın En Büyük Güneş Enerjisi Kulesini Tamamladı

İsrail, Necef Çölü’nde dünyanın en büyük güneş enerjisi kulesini tamamladığını duyurdu. 250 metre yüksekliğindeki kule, Haşelim Santrali adı verilen bir elektrik üretim tesisinin merkezinde yer alıyor. Santral, günde 300 megavat enerji üretebiliyor ve 150 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Güneşi Takip Eden Aynalar

Haşelim Santrali’nin en dikkat çekici özelliği, kuleyi çevreleyen 50 binden fazla aynadan oluşuyor. Bu aynalar, bilgisayar kontrolü ile iki eksende hareket ederek güneşi takip ediyor ve ışınları kuledeki bir alıcıya odaklıyor. Alıcıda oluşan yüksek sıcaklık, suyu buhara dönüştürüyor ve bu buhar da türbinleri çalıştırarak elektrik üretiyor.

Yenilenebilir Enerjiye Geçiş

İsrail, güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir ülke olmasına rağmen, şu ana kadar bu kaynaktan yeterince yararlanamadı. Ülkenin elektriğinin büyük bir kısmı doğalgazdan sağlanıyor. Ancak İsrail, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve enerji bağımsızlığını artırmak için yenilenebilir enerjiye geçiş yapmayı hedefliyor. Bu amaçla, 2030 yılına kadar elektriğinin yüzde 30’unu güneş enerjisinden elde etmeyi planlıyor.

Haşelim Santrali, bu hedefe ulaşmak için atılan önemli bir adım olarak görülüyor. Santral, İsrail’in güneş enerjisi kapasitesini yüzde 10 artıracak ve ülkenin en büyük elektrik üreticisi olacak. Santralin inşaatına 2017 yılında başlanmıştı ve yaklaşık 1 milyar dolar maliyeti oldu.

Santralin açılış töreninde konuşan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, “Bu devasa projeyle, İsrail’in yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandıracağız. Güneş enerjisi, hem çevre hem de ekonomi için faydalıdır. Bu santral, İsrail’in teknolojik liderliğini de gösteriyor” dedi.

Santralin işletmecisi olan Megalim Solar Power şirketinin CEO’su Eran Gartner ise “Bu santral, dünyada eşi benzeri olmayan bir mühendislik harikasıdır. Bu santral sayesinde, güneş enerjisi, İsrail’in enerji sektöründe önemli bir rol oynayacak” diye konuştu.

Haşelim Santrali, dünyanın en büyük güneş enerjisi kulesi olma unvanını, 240 metre yüksekliğindeki ve günde 110 megavat enerji üreten Noor Abu Dhabi Santrali’nden aldı. Bu santral, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de bulunuyor.

Exit mobile version