İklim Krizi Dünyayı Sarsarken Şanlıurfa’da Kaçak Göçmen Paniği

Dünyada iklim krizi nedeniyle yaşanan sıcak kuraklık, fırtınalar, aşırı yağış ve yükselen deniz seviyesi gibi doğal afetler toplumların hayatını alt üst ediyor. Uzmanlar, iklim darbesiyle sarsılan ülkelerde yaşanan milyonlarca insanın mülteci konumuna düşeceğine dikkat çekiyor. Üstelik bu durum tahminlerden daha da hızlı gerçekleşebilir.

İklim Krizi Göç Akınını Tetikliyor

Anormal sıcaklıklar, aşırı yağış ve yükselen deniz seviyesi gibi etkenlerle bozulan ekolojik denge, toplumların hayatını doğrudan etkiliyor. Uluslararası Göç Örgütü’nün raporuna göre, iklim krizi nedeniyle her yıl milyonlarca kişi yerinden ediliyor. Sadece Pakistan’ı 2022’de vuran aşırı yağış ve seller 32 milyondan fazla kişiyi etkilemiş durumda. Uzmanlar, bu rakamın Dünya tarihindeki en yüksek yıllık göç miktarı olduğuna dikkat çekiyor.

“Bu kadar yüksek sıcaklıkların yaşandığını ilk kez görüyorum. Neredeyse Suudi Arabistan’da gibiyim. Son günler kelimelerle ifade edilemeyecek kadar sıcaktı. Allah tüm müslümanların yardımcısı olsun.” diyen Pakistanlı bir çiftçi, iklim krizinin bireysel etkilerini anlatıyor.

İklim bilimcilere göre, söz konusu doğal afetlerin sıklığı ve şiddetinin artmaya devam etmesi durumunda, bu rakam büyük bir hızla yükselebilir. Birleşmiş Milletler’in iklim krizine bağlı gelişen göç akınına ilişkin farklı bir raporunda ise, 2030’a kadar her yıl 560 doğal afetin gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu. 2050’ye kadarsa 216 milyondan fazla kişinin iklim değişikliği nedeniyle göç etmesi bekleniyor. Bu nüfus değişiminin büyük bir kısmının Sahra altı Afrika, güney Asya ve Latin Amerika’da gerçekleşeceği düşünülüyor.

Şanlıurfa’da Kaçak Göçmen Paniği

İklim krizi nedeniyle yaşanan göç akınları, hem kaynak hem de hedef ülkelerde sosyal, ekonomik ve siyasi sorunlara yol açıyor. Türkiye, coğrafi konumu ve siyasi durumu nedeniyle hem göç veren hem de göç alan bir ülke olarak bu sorunun merkezinde yer alıyor.

Şanlıurfa’da yaşanan son olay, bu sorunun boyutlarını gözler önüne serdi. Jandarma ekipleri, şüphelendikleri bir kamyonu durdurmak istedi. Tam da o anda, kamyonun kasasındaki onlarca kaçak göçmen aşağı atladı. İşte jandarma ile kaçaklar arasındaki nefes kesen o takip.

Jandarmanın durdurduğu kamyonun kasası onlarca kaçak göçmenle doluydu. Hepsi birden atlayıp fıstık bahçelerine kaçtı. Şanlıurfa’da jandarma denetimdeydi. Şüphelendikleri bir kamyon durduruldu. Kamyonun durmasıyla kaçakların kasadan atlaması bir oldu. Askerin uyarı ateşine rağmen göçmenler durmadı. Fıstık bahçesine kaçarak gözden kaybolan göçmenlerin yakalanması için çalışma başlatıldı.

Kamyon sürücüsü ve yanındaki kişi ise gözaltına alındı. Yapılan incelemede, kamyonun kasasında 50’ye yakın kaçak göçmenin bulunduğu belirlendi. Göçmenlerin Suriye, Irak ve Afganistan uyruklu oldukları tespit edildi. Göçmenlerin Türkiye’ye nasıl girdikleri ve nereye gittikleri araştırılıyor.

İklim krizi nedeniyle dünyada yaşanan doğal afetler ve göç akınları artarken, Şanlıurfa’da jandarma ekipleri kaçak göçmenleri taşıyan bir kamyonu durdurdu. Kamyonun kasasından atlayan onlarca göçmen fıstık bahçelerine kaçtı.

Exit mobile version