İstanbul’da toplu ulaşımda kredi kartı şoku!

İstanbul’da toplu taşıma araçlarında İstanbul kart yerini kredi kartına bıraktı ancak ulaşım ücretindeki son değişikliğin ardından kredi kartı kullananlar büyük şok yaşadı. Çünkü metrobüste İstanbul kartla geçişte 22 lira 25 kuruş olan ücret kredi kartı okutulduğunda 60 liraya çıkıyor. Bu durum vatandaşların cebini yakarken, siyasetçiler de İBB’yi eleştirdi.

Kredi kartı ile ödeme yöntemi ne zaman başladı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 26 Ekim 2022’de aldığı kararla toplu ulaşımda kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yöntemini uygulamaya almıştı. Bu sayede vatandaşların İstanbul kart dolumu yapmadan, sadece banka veya kredi kartlarını okutarak toplu taşıma araçlarına binebilmeleri amaçlanmıştı.

Ulaşım ücretlerinde son değişiklik ne oldu?

İBB, 1 Ağustos 2023’te yaptığı açıklamayla toplu ulaşımda yeni tarifeyi duyurdu. Buna göre metrobüslerde tam bilet ücreti 22 lira 25 kuruştan 24 lira 50 kuruşa, indirimli bilet ücreti ise 11 lira 25 kuruştan 12 lira 50 kuruşa yükseltildi. İETT otobüsleri, metrolar, tramvaylar, vapurlar ve diğer toplu taşıma araçlarında da tam bilet ücreti 15 liradan 16 lira 50 kuruşa, indirimli bilet ücreti ise 7 lira 50 kuruştan 8 lira 25 kuruşa çıkarıldı.

Kredi kartı ile ödeme yönteminde ne kadar fark var?

Yapılan son zamlarla beraber metrobüslerdeki 24 lira 50 kuruş olan ücret kredi kartında 60 liraya, İETT’de ödenen 16 lira 50 kuruşluk ücretse 30 liraya yükseldi. Yani toplu taşıma araçlarında İstanbul kart ile ödenen fiyatla banka ve kredi kartıyla ödenen fiyat arasında tam iki kat fark oluştu.

Vatandaşlar ve siyasetçiler ne diyor?

Aradaki ücret farkını yüksek bulan vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Bir vatandaş, “Biraz daha bayağı bir fark var yani. Kredi kartı da aynı olacak, bu da aynı olacak. Bir tek geçiş ya, kolaylık olacak milletin. Ne gereği var yani, niye böyle bir şey yapıyorlar? Böyle bir şey olmaz yani. 60 lira kim verir ya? Yani adam ben şimdi mesela buradan Çağlayan’a gidiyorum. Yani buradan Çağlayan’a taksiyle giderim yani, belki 80 belki 90 yazar. Ama en azından bu sıkışıklıkta gitmem” dedi.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ise İBB’yi eleştirdi. Kabaktepe, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi burada vatandaşlara hizmet etmek yerine zulmetmeyi seçmiş oluyor. Biz buradan onu anlıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin daha öncelerde ifade etmiştik, İstanbul halk otobüsleri işletmecilerine çok büyük yüklü miktarda borcu var. Bu borçları kapatabilmek adına mı acaba böyle bir uygulama yapıyor? İnsanın aklına bu soru da geliyor. Cumhuriyet Halk Partisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi zihniyeti insanların yararına olacak bu uygulamayı maalesef zararına çevirmeyi başarmış durumdalar. Buradan onu anlıyoruz” diye konuştu.

Kredi kartı ile ödeme yöntemi nasıl iptal edilebilir?

Vatandaşlar kredi kartı ile ödeme yöntemini iptal etmek istedikleri takdirde, İBB’nin resmi internet sitesinde yer alan [Kartlı Ödeme Sistemi] sayfasına girerek, kart bilgilerini ve telefon numaralarını girip, “Kartlı Ödeme Sisteminden Çıkış” butonuna tıklayabilirler. Bu işlem sonrasında kredi kartları toplu taşıma araçlarında geçerli olmayacaktır.

Exit mobile version