Yerel Seçimlerde İttifaklar Nasıl Olacak? Siyasette Yeni Gelişmeler

Türkiye, 2024 Mart’ında yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor. Mayıs 2023’te gerçekleşen genel seçimlerde ittifaklar büyük rol oynamıştı. Peki yerel seçimlerde de ittifaklar devam edecek mi? Siyasi partilerden bu konuda peş peşe açıklamalar geldi.

CHP ve İYİ Parti İşbirliği Yapacak mı?

Genel seçimlerde Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti, yerel seçimlerde de işbirliği yapacaklarını belirttiler. Ancak her iki parti de tek başına iktidar olma iddiasını sürdürüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Halka vakıflara gitmediği bir dönemin devam etmesini isteyenler bir araya gelmektedir. Siyasi partiler iddia ortaya koyarlar. Bizim iddiamızda iktidar olmaktır. İktidar olmak için yereli genele, her anlamda bizim iddia ortaya koymamız ve bu iddianın peşinde kendimizi ifade edebilecek şekilde hazırlığımızı yapmamız lazım.” dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın da, “Hep beraber ülkesini seven, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne inanan herkes birlikte bu seçimleri kazanmalı. Özellikle büyük şehirlerde işbirliği sorgulanırken hem İYİ Parti’den hem de CHP’den yanıt geldi. Kapılar kapanmadı ama tek başına gelecekmiş gibi çalışmaların devam etmesi vurgulandı.” diye konuştu.

MHP ve BBP Türk Milliyetçilerini Birleştirecek mi?

Genel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın ortağı olan MHP, yerel seçimlerde de AK Parti ile birlikte hareket edeceğini açıkladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Evet çok zor kazandık, çok kolay kaybettik 31 Mart’ta. Nasıl bir yapı olacak olursa olsun biz bütün Paris teşkilatlarımız olarak sanki tek başımıza girecekmiş gibi çok güçlü ve ciddi bir şekilde hazırlığımızı yapmak durumundayız.” ifadelerini kullandı.

MHP’nin yerel seçimlerde ittifak için İYİ Parti’ye “komşu olalım” çağrısı ise karşılıksız kalmadı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, “Nedir görüşme? Ne bu anlamda yapılmış herhangi bir müzakere yok. Bunların hepsi de dedikodu.” dedi.

Bu arada, Türk milliyetçilerini bir araya getirmek isteyen bir başka parti de BBP oldu. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Türk milliyetçilerine birbirine yakınlaştıracak, toparlanmasına katkı sağlayacak, birleşmesini katkı sağlayacak tüm çağrı ve çabaları olumlu buluruz.” şeklinde konuştu.

Yerel Seçimlerde Sürprizler Olabilir mi?

Yerel seçimler için siyasi partiler arasında ittifak arayışları devam ederken, sürpriz gelişmeler de yaşanabilir. Özellikle büyük şehirlerde aday belirleme sürecinde bazı partilerin kendi içinde çekişmeler yaşaması, bazı partilerin ise yeni isimlere şans vermesi bekleniyor.

Yerel seçimlerde oy oranlarının yanı sıra belediye başkanlıklarının dağılımı da büyük önem taşıyor. Siyasi partiler, yerel yönetimlerde güç kazanmak ve halkın sorunlarına çözüm üretmek için kıyasıya yarışacak. Yerel seçimler, Türkiye’nin geleceği için de önemli bir fırsat sunuyor.

Exit mobile version