Enflasyon Şirketleri Zengin, Halkı Fakir Ediyor: Evren Devrim Zelyut’tan Çarpıcı Açıklamalar

Ekonomist ve yazar Evren Devrim Zelyut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyon hedefi ve üretici enflasyonu açıklamalarına tepki gösterdi. Zelyut, enflasyonist ortamları şirketlerin sevdiğini, ancak bunun uzun vadede halkın alım gücünü kesip biçtiğini söyledi. Zelyut, ayrıca Merkez Bankası’nın yedek akçelerinin seçim kazanmak için eritildiğini ve deprem bölgesine yardım edecek kaynak kalmadığını iddia etti.

Enflasyon olsa bile ürünü de o derece para ediyor

Zelyut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonda tek hane için 2025’e randevu verirken asıl dikkat çekici noktasının şu olduğunu söyledi: “Üretici enflasyondan memnun dedi çünkü enflasyon olsa bile ürünü de o derece para ediyor. Enflasyonist ortamları şirketler sever.” dedi. Zelyut, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Neden sever? Tabii ki uzun vadede halkın alım gücünü kesip biçtiği için uzun vadede o şirket aslında hayra gitmez, son derece şer bir iştir kendisi için ama kısa vadede çok tatlı para kazanırlar. Hele Türkiye gibi liberal ekonomiyi başı bozukluk olarak algılayan bir sistem varsa enflasyondan maliyetleri… Mesela benim şirketimin bir birimse ben burada gümbürtüye getirip 3 birimlik zam yaparım. Bugün Türkiye’deki olan bu. Yani bugün Türkiye’de olan olay bu yani. Neden şirket bilançolarına baktığınızda yukarıya doğru gidiyor? Yani senin maliyetin bir birim, karını koy %20 %30 ama sen 3 birimlik zam yapıyorsun. Dolayısıyla hayat onlara güzel, hayat ithalatçılara güzel, hayat borsaya yatırımcılarına güzel ama hayat kime kötü biliyor musunuz? Hayat bu sistemi fonlayan vatandaşa kötü.”

Deprem bölgesine yardım edecek kaynak kalmadı

Zelyut, bu sistemi fonlamak için hükümetten çok büyük bir para akışı olduğunu, bunun da bütçe açığına yol açtığını belirtti. Zelyut, “Bakın en son bütçe açığı rakamları geldi. Haziran III yani temmuz Ocak Temmuz arasına baktığımızda yine 43480 milyar şöyle bakayım evet açık vermiş. E peki şimdi bu açığı neden bu açık veriliyor? Bunu konuşalım. Bu açığın verilme sebebi bir deprem Kahramanmaraş depremi oldu. İki uygulanan faiz politikası. 3 seçim nedeniyle AKP’nin Bol Kepçe para dağıtması.” dedi.

Zelyut, deprem bölgesine yardım etmek için vergilerin artırıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Zelyut, “E şimdi deprem oldu ne yapacağız? Oradaki vatandaşları kaderine mi bırakacağız? Zaten kaderine bırakılmış durumda da hepten sahipsiz mi bırakacağız? 2 trilyondan fazla vergi de ödendi. Şimdi bakıldığı zaman 7 aydaki bütçe açığına yaklaşıp 434 milyar lira dediniz sanıyorum o açı kapatmak için aslında toplanan vergiler var. İki trilyon. Nereye gittiler acaba?” diye sordu.

Zelyut, bunların nereye gittiğini şöyle anlattı: “Şimdi bunlar işte nereye gidiyor? Bunlar bir deprem bölgesine gidiyor zamanında yedikleri için yedek akçeleri şimdi mecburen oraya akıyor. Ondan sonra bakın bu sistemi fonlamak için bu sistemi fonlamak için habire zamlar yapılıyor. E bütün bunlar Alev Hanım kimden çıkıyor? Netice itibariyle vatandaştan çıkıyor. Dolayısıyla vatandaş bunu her benzin aldığında, vatandaş Selpak işte düzeltiyorum özür diliyorum tuvalet kağıdı aldığında bir şekilde bunları zamlarla kdv’lerle mtv’lerle ötv’lerle ödüyor cebinden haliyle burada altta kalan vatandaş oluyor.”

Biraz şu taht oyunlarını bırakın

Zelyut, son olarak AKP ekonomi yönetimine seslenerek, “Biraz şu taht oyunlarını bırakın” dedi. Zelyut, Merkez Bankası’nın yedek akçelerinin olağanüstü durumlarda kullanılması gerektiğini, ancak bunların seçim kazanmak için harcandığını ileri sürdü. Zelyut, “Bakın ben diyorum ki sevgili AKP ekonomi yönetimi yahu bir ülkede Merkez Bankası’nın yedek akçeleri ne içindir? Olağanüstü durumlarda ülkenin yapacakları masrafı karşılamak için de ama siz rezervi yani yedek akçeyi yediniz bitirdiniz. 200 milyar dolardan fazla parayı sırf seçim kazanmak için o çılgın faiz politikasını güya doğruymuş gibi göstermek adına erittiğinizi bitirdiniz.” dedi.

Zelyut, bu durumun Türkiye’yi savunmasız bıraktığını söyledi. Zelyut, “Onun üzerine bize bir ikaz ettik dedik ki bakın bu ülkenin doğal olay başına gelebilir savaş başına gelebilir yemeğin bu akçeleri dedik. E yediler bitirdiler. E şimdi deprem oldu ne yapacağız?” diye konuştu.

Exit mobile version