Dünya

Çin, ABD’nin teknoloji yatırımlarını kısıtlama kararına tepki gösterdi

Çin Ticaret Bakanlığı Perşembe günü, gerekirse Biden yönetiminin ABD’nin ileri Çin teknolojisine yaptığı yatırımları kısıtlama kararına yanıt vereceğinin sinyalini verdi.

Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen hafta ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Çin yarı iletkenleri, kuantum hesaplama ve yapay zeka şirketlerine yatırım yapılmasını engellemeyi amaçlayan bir yürütme emri imzalamasının ardından geldi.

ABD’nin yürütme emri

Biden’ın imzaladığı yürütme emri, eski Başkan Donald Trump’ın 2020’de çıkardığı bir kararnamenin yerini aldı. Trump’ın kararnamesi, ABD’nin Çin askeri şirketlerine yaptığı yatırımları yasaklamıştı.

Ancak Biden’ın yeni kararnamesi, askeri şirketler yerine “ABD’nin ulusal güvenliği veya dış politikası için olağanüstü bir tehdit oluşturan” Çinli şirketlere odaklanıyor.

Yeni kararname ayrıca, uygulamadan sorumlu olan Hazine Bakanlığı’na daha fazla yetki veriyor. Hazine Bakanlığı şu anda bir yönetmelik taslağı oluşturmak için kamuoyunun görüşlerini toplamaktadır.

Çin’in tepkisi

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Shu Jueting, CNBC tarafından tercüme edilen Mandarin dilinde, siparişin etkisini anlamak için işletmelerle görüştüğünü söyledi.

Shu, “Bu temelde, kararnamenin etkisinin kapsamlı bir değerlendirmesini yapıyoruz ve değerlendirmenin sonuçlarına göre gerekli karşı önlemleri alacağız” dedi.

Shu ayrıca, Çin’in ticaret ve yatırım ortamını iyileştirmeye devam edeceğini ve ABD ile işbirliği yapmaya istekli olduğunu belirtti.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun Çin’i ziyaret etme planları sorulduğunda Shu, bir süre doğrulamayı reddetti, ancak iki ülkenin yakın iletişim içinde kaldığını söyledi.

İki ülke arasındaki gerilim

ABD ve Çin arasındaki ilişkiler, ticaret savaşı, insan hakları ihlalleri, Hong Kong’un statüsü ve Güney Çin Denizi gibi konularda uzun süredir gergin.

Biden yönetimi, Çin’in teknolojik gelişimini sınırlamak için bir dizi adım attı. Örneğin, ABD, Çin’in en büyük akıllı telefon üreticisi Huawei’ye yarı iletken tedarikini engelledi ve Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC’i kara listeye aldı.

Çin ise, ABD’nin yaptırımlarına karşı misilleme olarak kendi yaptırım listelerini ve güvenilmez varlık listesini oluşturdu. Çin ayrıca, yabancı şirketlerin Çin’deki faaliyetlerini denetlemek için yeni bir yasa çıkardı.

Bu arada, iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2020’de 586,7 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Ancak bu ticaret dengesizliği lehine Çin’de. ABD’nin Çin’e karşı ticaret açığı 2020’de 310,8 milyar dolara yükseldi.

Bu nedenle, iki ülke arasındaki teknoloji rekabetinin ve gerilimin devam etmesi bekleniyor.