Deprem bilimci Naci Görür’den 17 Ağustos öncesi son uyarı: İstanbul kendi kendine yetemez!

Marmara Bölgesi’nde her an olabilecek 7 ve üzerindeki büyük deprem için deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür son uyarısını yaptı. Görür, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde, İstanbul’un kendi kendine yetemeyeceğini ve acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Marmara’da deprem olasılığı yüzde 64

Görür, 17 Ağustos 1999 gecesi saatler 03:02’yi gösterdiğinde Marmara Bölgesi’ni sarsan ve yaklaşık 18 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden tam 24 yıl geçtiğini hatırlattı. Görür, bu depremden sonra yapılan çalışmalarda, Marmara’da her an olmak kaydıyla 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu bulduklarını ve bunu kamuoyuyla paylaştıklarını belirtti.

Görür, Marmara’ya gelebilecek tehlikeye dikkat çekmek için nasıl bir deprem olacağı, nelerin beklenebileceği, ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda bilim insanları olarak yazdıklarını, çizdiklerini, konuştuklarını ve alarm verdiklerini ifade etti. Görür, yerel yönetimleri, halkı ve merkez yönetimi uyardıklarını ancak aradan geçen 24 yılda kayda değer bir önlem alınmadığını söyledi.

İstanbul kendi kendine yetemez

Görür, olası bir depremde İstanbul’un kendi kendine yetebilecek durumda olmadığını vurguladı. Görür, “Olası bir depremde İstanbul kendi kendine yetemez. Hastanelerin ne kadar çalışacağı, itfaiyenin ne kadar çalışacağı meçhul. Depremde olabilecek yıkım nedeniyle burada ulaşımda olmayabilir. Ya uluslararası yardımlara muhtaç olacak ya da dışarıdan Marmara Bölgesi’nin dışından destek ve yardım gelmeli. Bizde doğru düzgün havaalanı bile yok. Belki ilk depremde o şu andaki yapılan İstanbul havaalanı devre dışı kalacaktır.” dedi.

Görür, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim yaptığımız bugüne kadar yaptığımız yapılmayanların yanında çok az. Bu yapılanlar ne kadar yeterli mi? İstanbul depreme hazırlandı mı dersem hayır.” diye konuştu.

Atatürk’ün restore edilmiş görüntüleri izleyicilere sunuldu

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arşivinde yer alan ve restore edilen Atatürk’ün 1923 ile 1937 yılları arasında çekilmiş video kayıtları film mirasım web sitesinden izleyicilere sunuldu. Klipte, Atatürk’ün 1923’te İzmir’de Latife Hanımla beraberken çekilmiş videosu, Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Konya, Bursa, Adana, Kayseri ve Tunceli gezileri, kendisini ziyaret eden İngiltere Kralı 8. Edward, İran Şahı Rıza Pehlevi, ABD Büyükelçisi Grew ile görüşmeleri, 29 Ekim 1933’te düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında çekilmiş görüntüleri yer alıyor.

Film mirasım sitesinde Atatürk’ün az bilinen arşivlik görüntülerinden Osmanlı’nın son dönemine, Cumhuriyetin ilk yıllarından Anıtkabir’in yapımına ve Kore savaşına varana pek çok tarihi film kaydı da bulunuyor.

Exit mobile version