Kök Hücre Mucizesiyle Yeniden Gören Kişi: İbrahim Kösem’in Hikayesi

İbrahim Kösem, 2017 yılında yaşadığı talihsiz bir kaza sonucu lavabo açıcının yüzüne sıçramasıyla görme yetisini kaybetmişti. Ancak ona umut ışığı olan bir tedavi yöntemi sayesinde, 3 aylık bebeğini ilk kez dünya gözüyle görebildi. Bu tedavi yöntemi, Türkiye’de ilk kez uygulanan kök hücre nakliydi. İşte İbrahim Kösem’in mucizevi hikayesi:

Lavabo Açıcı Patladı, Hayatı Karardı

İzmir’de yaşayan İbrahim Kösem, 2017 yılında evinde lavaboyu açmak için kullandığı kimyasal maddeyi döktüğü sırada patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle yüzüne ve gözlerine sıçrayan lavabo açıcı, ciddi yanıklara ve görme kaybına neden oldu. Kösem, o anları şöyle anlattı: “Kimyasal maddeyi lavaboya döktüm ve bir anda patladı. Suratımda ve gözlerimde yanma hissettim. Gözlerimi açamadım, acıdan bağırmaya başladım. Eşim beni hemen hastaneye götürdü.”

Kök Hücre Nakliyle Yeniden Doğdu

İbrahim Kösem’in görme yetisini yeniden kazanması için Ege Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi uygulandı. Bu yöntem, babasından alınan limbal kök hücrelerin laboratuvarda çoğaltılarak hastanın gözüne nakledilmesiydi. Bu işlem, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildi. Prof. Dr. Sinan Emre, bu tedavi yönteminin detaylarını şöyle açıkladı: “İbrahim bizim bir başkasından aldığımız dokuyu laboratuvar ortamında büyüterek hastanın hasta gözüne naklettiğimiz ilk hastamız oldu. İbrahim’in babasından alınan kök hücreler, laboratuvarda kültür edildi ve gözüne nakledildi. Kök hücreler, göze uyum sağladıktan sonra kornea nakli yapıldı.”

Bebeğini İlk Kez Gördü

Başarılı geçen operasyonların ardından İbrahim Kösem, 3 ay önce doğan bebeğini dünya gözüyle görmüş oldu. Kösem, bu anın tarif edilemez bir mutluluk olduğunu söyledi: “Mucizevi bir şey yani. Yıllarca görmediğinizde insan görmemeye alışıyor ve birden gözünüz açıldığında da sevdiklerinizi görmek için can atıyorsunuz. Bebeğimi ilk kez gördüm ve çok duygulandım. Onun yüzünü sevmek istiyorum.”

Exit mobile version