Gündem

Adalet Bakanı’ndan kira artışlarıyla ilgili flaş açıklama!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira artışlarıyla ilgili gündeme dair soruları yanıtladı. Tunç, geçen yıl yapılan düzenlemeyle kira artışının yüzde 25’ten fazla olamayacağını hatırlatarak, bu sınırın bir yıl daha uzatıldığını söyledi. Tunç, ayrıca kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun 1 Eylül’de başlayacağını ve tahliye taahhütnamesinin geçerliliği ile ilgili çalışma yapılacağını da müjdeledi.

Kira artış sınırı bir yıl daha devam edecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira artışlarıyla ilgili soru üzerine, geçen yıl kira artışının yüzde 25’ten fazla olamayacağına yönelik düzenleme yapıldığını ve kiralarda yüksek artışların görüldüğünü belirtti.

Tunç, “Sözleşme hukukuna müdahale etmek doğru olmayabilir, hukukta böyle bir ilke var. Ancak zayıfı koruma ilkesi de söz konusu. Zayıfı koruma ilkesini de gözettiğimizde dengeli bir durumun olması lazım.” dedi.

Yüzde 25 artış sınırının bir yıl daha uzatıldığını aktaran Bakan Tunç, “Kira miktarında yüzde 25’ten fazla artış söz konusu olamayacak. Önümüzdeki bir yıllık süre içerisinde.” ifadelerini kullandı.

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu olacak

Bakan Tunç, yıl başından bu yana açılan 90 bin kira davasının bulunduğunu, geçen sene bu oranın yaklaşık 45 bin olduğunu söyledi. Tunç, kira uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül’de başlayacağını bildirdi. Tunç, bu uygulamanın dava yükünü azaltacağını dile getirdi.

Tunç, “Arabuluculuk müessesi, uyuşmazlıkları aza indirecektir. Kiracı ile kiralayan, adliyeye düşmeden dostane, barışçıl şekilde anlaşmaya varabileceklerdir.” diye konuştu.

Tahliye taahhütnamesinin geçerliliği ile ilgili çalışma yapılacak

Soru üzerine Bakan Tunç, kira sözleşmesindeki “Şu tarihte boşaltacağım” ifadesinin geçersiz olduğunu, tahliye taahhüdünde bulunulması gerektiğini, bu taahhüde dayanarak tahliye davasının söz konusu olabileceğini anlattı.

Tunç, “Tahliye taahhütnamesinin geçerliliği ile ilgili tartışmalar söz konusu. Bunun noterden yapılması noktasında talepler var ya da belli bir süre tahliye taahhütlerinin geçerli olmaması yönünde bir kanuni düzenleme gerektiği yönünde görüşler var. Tüm bunların kiracı-kiralayan dengesini gözeterek düzenleme yapılması gerekir. Bu konuda bir çalışma yapmak da gerekiyor.” dedi.

Bakan Tunç, kira artışlarıyla ilgili yaptığı açıklamalarla hem kiracıların hem de kiralayanların haklarını koruyacak adımlar atılacağını gösterdi. Kira artış sınırının devam etmesi, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu olması ve tahliye taahhütnamesinin geçerliliği ile ilgili çalışma yapılması, kira piyasasında dengeli bir ortamın oluşmasına katkı sağlayacak gibi görünüyor.