Dünya

Polonya’dan Belarus ve Rusya’ya Gözdağı: Soğuk Savaş’tan Bu Yana En Büyük Askeri Geçit Töreni

Polonya, Belarus’ta devam eden siyasi kriz ve Rusya’nın bölgedeki etkisi nedeniyle 15 Ağustos’ta 103. Ordu Günü kutlamaları kapsamında soğuk savaştan bu yana en büyük askeri geçit törenini gerçekleştirdi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, törende yaptığı konuşmada, güçlü silahlı kuvvetlerinin ülkenin sınırlarını tereddüt etmeden savunacaklarını vurguladı.

Polonya Hava Kuvvetleri Gösteri Yaptı

Törenin başında Polonya milli marşı okundu ve Varşova Savaşı’nda hayatını kaybeden Polonyalı askerler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Polonya Hava Kuvvetleri gösteri yaptı. Paraşütçüler ellerinde Polonya bayraklarıyla atlayış gerçekleştirdi. Savaş uçakları ve helikopterler gökyüzünde akrobasi hareketleri sergiledi.

Zırhlı Araçlar ve Özel Birlikler Geçti

Törenin ikinci bölümünde zırhlı araçlar ve özel birlikler geçit yaptı. Tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar, roketatarlar, hava savunma sistemleri ve diğer askeri araçlar tören alanından geçti. Özel birlikler de Cumhurbaşkanı Duda’ya selam vererek uygun adım yürüdü.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Gücümüzü Göstermek İçin Mükemmel Bir Fırsat

Törenin sonunda Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda bir konuşma yaptı. Duda, 15 Ağustos’un sadece Varşova Savaşı’nda hayatını kaybeden kahramanları anmak için değil, aynı zamanda yurdunu savunan askerlere de teşekkür etmek için bir fırsat olduğunu söyledi. Duda, “Bu aynı zamanda gücümüzü göstermek için mükemmel bir fırsat. Güçlü silahlı kuvvetlerimiz var. Sınırlarımızı tereddüt etmeden savunacaklar” dedi.

Polonya Belarus Sınırına 10 Bin Takviye Asker Gönderiyor

Polonya, Belarus’ta yaşanan siyasi kriz nedeniyle sınır güvenliğini arttırma kararı aldı. Rusya’ya bağlı paralı asker grubu Wagner’in Belarus’a yerleşmesinin ardından Polonya Savunma Bakanlığı, Belarus sınırına 10 bin takviye asker gönderilmesini duyurdu. Polonya ayrıca NATO’dan da destek istedi.

Polonya 15 Ağustos’ta Varşova Savaşı’nı Kutluyor

Polonya, her yıl 15 Ağustos’ta 1920 yılında yaşanan Varşova Savaşı’nı kutluyor. Bu savaşta Polonyalı askerler, Sovyetler Birliği’ne karşı zafer kazanmış ve Polonya’nın bağımsızlığını korumuştu. Varşova Savaşı, Polonya tarihinde “Mucizevi Zafer” olarak anılıyor.