Putin Ukrayna Savaşında Batıyı Suçladı: “Savaş Yayılabilir”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile yaşanan savaşta Batı’nın sorumluluğunu üstlendiğini ve savaşın yayılma riski taşıdığını söyledi. Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna’nın Rusya’ya saldırabilecek gücü olmadığını ve Rusya’nın bu ülkeyi işgal etmeye kalktığını belirtti.

Putin, Batı’nın Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık silah, cephane, paralı asker ve askeri danışman göndererek çatışmayı şiddetlendirdiğini ve diğer devletleri de bu çatışmanın içine çekmeye çalıştığını iddia etti. Putin, “Ateşe körükle gitme politikasını Ukrayna önlerinde net bir şekilde görebiliyoruz. Neonazi rejimine destek vererek bölgede istikrarsızlık yaratıyorlar” dedi.

Putin ayrıca, Rusya’nın Karadeniz’de denetim sağladığını ve istediği gemiyi durdurabildiğini söyledi. Putin, “Havalanan uçaklar da Rusların insansız hava araçlarıyla karşı karşıya geliyor. Rusya, Polonya üzerinden Avrupa’yı tehdit ediyor. Eğer Kırım Tatar Koridoru’nu kesersek, Afrika’da, Kuzey Afrika’da, Ortadoğu’da birçok yerde kelimenin gerçek manasıyla açlık yaşanır. Diğer yollar çok pahalı” diye konuştu.

Putin’in bu açıklamaları, Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılından beri devam eden savaşın son dönemde tırmanmasının ardından geldi. Savaşta şu ana kadar yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti. Ukrayna, topraklarının bir bölümünü Rusya yanlısı ayrılıkçılara kaptırdı. Rusya ise Kırım’ı ilhak etti.

Erdoğan ise Putin ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin arabulucu bir rol üstlenmek istediğini dile getirdi. Erdoğan, “Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var. Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı” dedi.

Erdoğan ayrıca Putin’e acil ateşkes çağrısında bulundu. Erdoğan, “Davetimizle ilgili Sayın Putin’in Çin’den döndükten sonra Türkiye ziyaretini gerçekleştireceği yönünde olumlu bir dönüş oldu. Şimdi tarihi kararlaştıracağız. Sonra da Sayın Putin ile Sayın Zelenskiy’i üst düzeyde bir araya getirmek üzere inşallah bu toplantıyı yapalım istiyoruz. Sayın Zelenskiy’le olan mutabakatımız bu istikamette” diye konuştu.

Erdoğan ve Putin arasındaki zirvenin ne zaman ve nerede yapılacağı henüz belli değil. Ancak Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapması konusunda herhangi bir anlaşmanın henüz sağlanmadığını vurguladı.

Bu arada Eylül ayında Hindistan’da G20 zirvesi yapılacak. Kremlin’den bir kaynağa göre, Putin’in yeniden dünya sahnesine çıkmak için zirveye katılması gündemde. Putin, G20 öncesinde elini güçlendirmek istiyor.

Ukrayna Savaşı, Rusya’nın bölgedeki nüfuzunu artırmak ve Batı’ya karşı koz kazanmak için başlattığı bir hamle olarak görülüyor. Ancak savaşın sonuçları hem bölge hem de dünya için ciddi riskler taşıyor. Türkiye ise hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ilişkiler kurmaya çalışarak, savaşın sona ermesi için çaba gösteriyor.

Exit mobile version