E-sigara kullanan gençlerin solunum problemleri riski artıyor

Yeni bir çalışma, e-sigara kullanan gençlerin bronşit ve nefes darlığı gibi ciddi solunum semptomları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

E-sigara nedir?

E-sigara, nikotin ve diğer zararlı maddeler içeren bir sıvıyı ısıtarak buharlaştıran bir cihazdır. Bu buhar, kullanıcı tarafından solunur. E-sigara, sigaradan daha az zararlı olduğu iddia edilse de, sağlık üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemektedir.

Çalışmanın bulguları

Ohio Eyalet Üniversitesi Kapsamlı Kanser Merkezi ve Güney Kaliforniya Keck Tıp Fakültesi’ndeki Tütün Araştırma Merkezi’nden araştırmacılar, gençler ve genç yetişkinler üzerinde e-sigaranın sağlık üzerindeki etkisini incelemek için çevrimiçi anketlerden elde edilen dört yıllık verileri kullandılar.

Salı günü yayınlanan çalışmada, araştırmacılar, 2014-2018 yılları arasında yaş ortalaması 17,3 olan 2.000’den fazla gencin solunum semptomları ve e-sigara, geleneksel sigara ve esrar kullanımını takip ettiler.

Sonuçlara göre, son 30 günde e-sigara kullanan gençlerin %25’inden fazlasında bronşit belirtileri görüldü. Bu oran, hiç e-sigara kullanmayanlarda %15’ten daha yüksekti. Ayrıca, son 30 günde e-sigara kullanan gençlerin %17’sinden fazlasında nefes darlığı belirtileri görüldü. Bu oran, hiç e-sigara kullanmayanlarda %12’den daha yüksekti.

Araştırmacılar, bu bulguların e-sigaranın artan solunum semptomları riski ile ilişkili olduğuna dair mevcut kanıtlara katkıda bulunduğunu söylediler. Araştırmacılar, ilaç düzenleyicilerinin bulguları göz önünde bulundurması ve e-sigara kullanımının gençler üzerindeki olumsuz sağlık etkisini en aza indirmek için çalışması gerektiğini de sözlerine eklediler.

E-sigara kullanımının yaygınlığı

E-sigaralar, on yıldan daha kısa bir süre içinde yeni nesli nikotine bağladı ve milyonlarca çocuğun, gencin ve genç yetişkinin sağlığını riske atarken, gençlerin tütün kullanımını azaltmada yıllarca süren ilerlemeyi tehdit etti.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, e-sigara kullanımı artık gençler ve genç yetişkinler arasında ABD genelinde yetişkinler arasında olduğundan önemli ölçüde daha yüksek. E-sigara satışları, Covid pandemisinin ilk iki yılında, özellikle gençler arasında uzun süredir popüler olan tatlı ve meyveli tatlardaki tek kullanımlık ürünlerin etkisiyle yaklaşık %50 arttı.

Satışlardaki bu artış, tütün ürünlerinin pazarlanmasına ve tatlarına daha fazla kısıtlama getiren federal bir baskıya rağmen geldi.

Üreticiler, genellikle yasa dışı olarak satılan binlerce bağımlılık yapan ürünle pazarı doldurmaya devam ediyor. Puff Bar, Elf Bar ve Breeze Smoke gibi markalar, Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmamıştır ve bazıları popülarite açısından elektronik sigara öncüsü Juul’u geçmiştir.

Uzmanların görüşü

Tütün Araştırma Merkezi’nde pediatrik psikolog ve araştırmacı olan Alayna Tackett, “Tüketiciler için önemli bir nokta, e-sigaraların risksiz olmamasıdır.” “Gençler arasında e-sigaraya başlamayı ve kullanmayı kesinlikle ortadan kaldırmak istiyoruz. Bence bu kritik bir halk sağlığı hedefi.”

Tackett, çalışmanın yalnızca gençleri ve genç yetişkinleri incelediğini ve tüm yetişkinlerin demografisinde insanların “sigara kullanmaktan genellikle daha az riskle e-sigara kullanmaya geçtiğini” belirtti.

Tackett, “Sigaraya göre potansiyel olarak daha az zararlı bir alternatif seçmekle ilgilenen yetişkinleri desteklerken, bu gençleri korumaya yönelik politikalar konusunda dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Exit mobile version