Moodis’ten Türk Bankalarına Olumlu Haber! Zorunlu Deprem Sigortasında Yenilikler Geliyor

Temmuz ayında bütçe fazlası, vergi gelirleri, Moodis’in Türk bankalarının görünümünü değiştirmesi ve zorunlu deprem sigortasında yapılacak yenilikler gibi ekonomi gündemindeki önemli konuları sizin için derledik.

Temmuz ayında bütçe gerçekleşmesi 48 milyar 574 milyon liralık fazlalık verdi. Bu rakam, temmuz ayında bütçe fazlası veren ilk ay olmasının yanı sıra, tarihin en yüksek aylık bütçe fazlası olarak kayıtlara geçti.

Bütçe fazlasının en önemli kaynağı ise vergi gelirleri oldu. Temmuz ayında vergi gelirleri 450 milyar 316 milyon liraya ulaştı. Bu rakam, haziran ayına kıyasla vergi gelirlerinde yüzde 94’ün üzerinde artış anlamına geliyor. Vergi gelirlerindeki bu sıçrama, ekonomideki toparlanmanın ve normalleşmenin bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

Temmuz ayında bütçe toplam gelirleri ise 504 milyar 413 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Bütçe giderleri ise 455 milyar 839 milyon lira oldu. Böylece, faiz dışı fazla da 86.3 milyar lira olarak kaydedildi.

Bütçe fazlasının ekonomiye ve vatandaşa nasıl yansıyacağı ise zaman içinde görülecek. Bütçe fazlasının kamu borcunu azaltması, faizleri düşürmesi ve yatırım harcamalarını artırması bekleniyor.

Moodis’ten Türk Bankalarına Olumlu Haber

Geçen hafta Türkiye’nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışı olabileceği mesajını veren Moodis, bu hafta da Türk bankalarının görünümünü değiştirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Türk bankacılık sistemi için görünümün negatiften durağana yükseltildiği belirtildi. Bu değişiklik, Türk bankalarının faaliyet koşullarının ortodoks politikalara dönme yönündeki ilk adımlarla desteklendiğini ifade ediyor.

Moodis’in değerlendirmesinde, bankaların dış fonlama pozisyonu ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiği ve özellikle yabancı para olmak üzere likiditenin yeterli kalmasını bekledikleri vurgulandı.

Ancak Moodis, kredi ortamının ekonomik büyümede beklenen yavaşlama ve devam eden yüksek enflasyon nedeniyle zorlu ve dalgalı olmaya devam ettiğini de belirtti. Ayrıca, bankaların karlılıklarının düşük kalacağı ve aktif kalitesinin zayıf olacağı da ifade edildi.

Moodis’in Türk bankalarına yönelik görünüm değişikliği, piyasalarda olumlu karşılandı. Bankacılık sektörü hisseleri, Borsa İstanbul’da yükselişe geçti.

Zorunlu Deprem Sigortasında Yenilikler Geliyor

6 Şubat depremleriyle birlikte zorunlu deprem sigortasındaki eksiklikler de ortaya çıktı. Hal böyle olunca, sisteme el atıldı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), çalışmasını tamamladı ve çalışma Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SEDDK) gönderildi.

Zorunlu deprem sigortasının artık hem ismi hem de kapsamı değişiyor. Yeni ismi Zorunlu Afet Sigortası (ZAZ) olacak. Ayrıca, depremden başka afetler de sigorta kapsamına girecek. Sel, yangın, fırtına gibi afetler de ZAZ’ın içerisine alınmış olacak.

Yeni sistemle, sadece konut sigortalanmayacak. Bina teminatı yanına eşya teminatı da eklenecek. Kiracı ise, eşya teminatını poliçeye ilave ederek bu şekilde sigortalayabilecek.

Zorunlu deprem sigortasında bir diğer yenilik ise, enflasyona endekslenmesi olacak. Enflasyondan dolayı artışlar olduğunda, herhangi bir ek prim alınmadan bina bedeline yansıtılacak. Örneğin, 600 bin lira bina bedeli olan bir polise yüzde 5 enflasyonla 5 ay sonra bir hasar yaşandığında, bunu 630 bin lira olarak değerlendirecek.

2023 yılında poliçelerdeki teminat tutarı iki katına çıkarılacak. ZAZ yani zorunlu afet sigortasıyla bu durum değişecek. Yeni dönemde poliçelerdeki teminat artışı otomatik olarak yapılacak.

Sistemin 2024 yılının başından itibaren uygulamaya girmesi bekleniyor. Bu yeniliklerle birlikte, vatandaşların afetlere karşı daha güvende olması hedefleniyor.

Piyasalarda Son Durum

Bugün piyasalarda dolar 0,19’luk yükselişle 27 lira seviyesinde seyrediyor. Euro da 0,33’lük artışla 29 lira 57 kuruşa çıktı. Gram altın ise 0,18’lik bir artışla 1659 lira oldu.

Borsa İstanbul ise dün tarihi zirvesini kırarak günü tamamladı. Bugün ise birazcık geri çekilerek günü 7690 puanda ve yüzde 0,6’lık düşüşle kapattı.

Piyasaların yarınki seyri ise yurt içi ve yurt dışındaki gelişmelere bağlı olacak. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı ve Başkan Jerome Powell’ın açıklamaları piyasaların odak noktasında olacak.

Exit mobile version