Hatay’ın Çoğunluğu Arap Diyerek Gündeme Gelen İmam Hakkında Neler Oluyor?

Hatay’ın Türkiye topraklarına katılmasından rahatsız olduğunu söyleyen Pendik Uluçınar Camii imamı Halil Konakçı’nın “Hatay’ın çoğunluğu Araptır. Hala da öyle. O zaman da öyleydi.” şeklindeki sözleri büyük tartışma yarattı. Diyanet İşleri Başkanlığı imam hakkında inceleme başlatırken, muhalefet partileri tepki gösterdi. Cumhur ittifakı ortağı MHP sessizliğini korurken, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Oktay Saral imama sahip çıkarak Diyanet’e destek çağrısında bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı İmam Hakkında İnceleme Başlattı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Hatay’ın Türkiye topraklarına katılmasından rahatsız olduğunu söyleyen Pendik Uluçınar Camii imamı Halil Konakçı’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla ilgili inceleme başlattığını duyurdu. Diyanet’ten yapılan açıklamada, “Pendik Uluçınar Camii imam hatibi Halil Konakçı’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla ilgili olarak gerekli inceleme başlatılmıştır.” denildi.

Muhalefet Partileri Tepki Gösterdi

Hatay’ın Türkiye topraklarına katılmasından rahatsız olduğunu söyleyen Pendik Uluçınar Camii imamı Halil Konakçı’nın sözleri muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Zafer Partisi Genel Başkanı, imam hakkında anayasayı ihlal, Atatürk’ün hatırasına hakaret ve milli güvenlik tehdidi olmak üzere 6 maddede suç duyurusunda bulundu. İYİ Parti ise Türkiye’nin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturan imam için Diyanet İşleri Başkanlığı ile temasa geçtiğini açıkladı. CHP ise Cumhur ittifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’ye seslenerek, “Sayın Bahçeli, açıkça soruyoruz: Hatay’ın Türk toprağı olmasından siz de rahatsız mısınız? Bu memur hakkında ortağınızla birlikte ne yapmayı düşünüyorsunuz?” dedi.

Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Oktay Saral İmama Sahip Çıktı

Halil Konakçı’nın sözleri tartışma yaratırken, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Oktay Saral imama sahip çıkarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na destek çağrısında bulundu. Saral, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine sesleniyorum: %100 yerli Muhterem Halil Konakçı Efendi’ye onun imanı gibi kavi bir duruş sergileyerek sahip çıkınız. Hatay ile ilgili yapmış olduğu edepsiz, terbiyesiz, gayrimilli, düşmanca açıklamadır. Diyanet’in inceleme başlatmasına Beştepe’den yükselen ses.” ifadelerini kullandı.

İmam Halil Konakçı Kimdir?

Pendik Uluçınar Camii imam hatibi Halil Konakçı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla sık sık gündeme geliyor. Konakçı, daha önce de Cumhuriyeti kadınları ve sanatçıları hedef alan videolar paylaşmıştı. Konakçı’nın Hatay ile ilgili sözleri ise büyük tepki topladı. Konakçı, “Hatay’ın çoğunluğu Araptır. Hala da öyle. O zaman da öyleydi.” diyerek, Hatay’ın Türkiye topraklarına katılmasından rahatsız olduğunu belirtmişti. Konakçı, ayrıca Hatay’ın Misak-ı Milli sınırları içinde olmadığını iddia etmişti.

Hatay’ın Türkiye Topraklarına Katılması Nasıl Gerçekleşti?

Hatay, 1939 yılında Türkiye topraklarına katıldı. Hatay’ın Türkiye’ye katılması süreci, 1921 yılında Fransa ile yapılan Ankara Antlaşması ile başladı. Bu antlaşma ile Fransa, Suriye ve Lübnan mandasını tanımış ve Hatay’ın özel bir statüye sahip olacağını kabul etmişti. 1936 yılında ise Fransa ile yapılan Montreux Antlaşması ile Hatay’a bağımsızlık verilmesi kararlaştırıldı. 1938 yılında Hatay Cumhuriyeti kuruldu. 1939 yılında ise Hatay Meclisi, Türkiye’ye katılma kararı aldı. Bu karar sonrasında Hatay, Türkiye’nin 63. ili oldu.

Exit mobile version