Ekonomi

Fitch’ten ABD Bankalarına Not İndirimi Tehdidi

Fitch Ratings, ABD bankacılık sektörünün notunu düşürdü ve JPMorgan Chase gibi büyük bankaların notlarının da düşürülebileceği konusunda uyardı. Bu, bankaların borçlanma maliyetlerini artırabilir ve yatırımcı güvenini zedeleyebilir.

Sektörün Sağlığı Risk Altında

Fitch Ratings analisti Chris Wolfe, ABD bankacılık sektörünün başka bir türbülans kaynağına adım adım yaklaştığı konusunda uyardı. Wolfe, sektörün notunun AA-’den A+’ya bir basamak daha düşürülmesi halinde, Fitch’in kapsadığı 70’ten fazla ABD bankasının her birinin notlarını yeniden değerlendirmeye zorlanacağını söyledi.

Wolfe, CNBC’ye firmanın New York genel merkezinde yaptığı özel bir röportajda, “Onu A+’ya taşıyacak olsaydık, bu, tüm finansal önlemlerimizi yeniden ayarlardı ve muhtemelen olumsuz derecelendirme eylemlerine dönüşürdü.” Dedi.

Fitch, Haziran ayında sektörün sağlığına ilişkin değerlendirmesini AA’dan AA-’ye düşürmüştü. Bu hareket, ülkenin kredi notu üzerindeki baskı, Mart ayındaki bölgesel banka iflaslarından kaynaklanan düzenleyici boşluklar ve faiz oranlarındaki belirsizlik nedeniyle sektörün “faaliyet ortamı” puanını yansıtıyordu.

Büyük Bankalar da Etkilenebilir

Sektörün notunun bir kez daha düşürülmesinin yarattığı sorun, sektörün puanının, o zaman en yüksek puan alan kredi verenlerin bazılarından daha düşük olacağıdır. Varlıklarına göre ülkenin en büyük iki bankası olan JPMorgan Chase ve Bank of America , bu senaryoda büyük olasılıkla AA-’den A+’ya düşürülecektir, çünkü bankalar faaliyet gösterdikleri ortamdan daha yüksek derecelendirilemezler.

Wolfe’a göre, JPMorgan gibi üst düzey kurumların notları düşürülürse, Fitch en azından tüm emsallerinin notlarını düşürmeyi düşünmek zorunda kalacak. Bu, potansiyel olarak bazı zayıf kredi verenleri yatırım yapılabilir olmayan statüye yaklaştırabilir.

JPMorgan bu makale için yorum yapmaktan kaçınırken, Bank of America ve BankUnited yorum isteyen mesajlara hemen yanıt vermedi.

Yatırımcılar Nasıl Etkilenecek?

Bankaların kredi notlarının düşmesi, borçlanma maliyetlerini artırabilir ve yatırımcı güvenini zedeleyebilir. Bankaların tahvilleri, kredi notlarına göre fiyatlanır ve daha düşük notlar, daha yüksek faiz oranları anlamına gelir. Bu da bankaların karlılığını olumsuz etkileyebilir.

Ayrıca, bankaların hisseleri de kredi notlarının düşmesinden olumsuz etkilenebilir. Yatırımcılar, bankaların finansal sağlamlığını ve gelecekteki performansını değerlendirirken kredi notlarını bir gösterge olarak kullanabilirler. Daha düşük notlar, bankaların riskli olduğu ve yatırım yapmaya değmediği algısını yaratabilir.

Salı günü piyasa öncesi ticarete daldı JPMorgan, Bank of America ve Citigroup dahil olmak üzere borç verenlerin hisseleri .

Fitch’in bu kez sektörün notunu düşürmeye neyin iteceği henüz belli değil. Wolfe, bu potansiyel hareketin zamanlaması veya düşük dereceli firmalar üzerindeki etkisi hakkında spekülasyon yapmak istemediğini söyledi. Wolfe, “Hem mutlak hem de göreceli olarak vermemiz gereken bazı kararlarımız olacak.” Dedi. “Mutlak bazda, zaten pek çok şeyi indirdiğimiz bazı BBB- bankaları olabilir ve belki de notlarını koruyabilirler.”