Ekonomi

Çaykur’dan üç ayda üçüncü zam! ÇAYSİAD: Her ay yeni zamlar bekliyoruz

Çaykur, son üç ayda çaya yaptığı üçüncü zammı bugün açıkladı. Çay Sanayicisi İş Adamları (ÇAYSİAD) yetkilileri, artan maliyetler ve enflasyon oranı nedeniyle yapılan zammı makul bulduklarını ifade ettiler. Ancak çay üreticileri, yaş çay fiyatının kendilerini tatmin etmediğini dile getirdiler.

Çaykur’un zam oranları

Çaykur, 8 Haziran’da yüzde 43-45 aralığında, 14 Temmuz’da yüzde 9,8 oranında çaya zam yapmıştı. Bugün itibarıyla da yüzde 5 oranında bir zam daha duyurdu.

Sozcu.com.tr’ye konuşan ÇAYSİAD yetkilileri eylül ayının başında yüzde 10 olarak bekledikleri zammın yüzde 5 olarak daha erken açıklandığını söylediler.

Yetkililer, “Maliyetler böyle devam ettiği sürece her ay yüzde 5’lik yeni zamlar öngörüyoruz. Artan girdi maliyetleri nedeniyle her geçen gün daha da zorlaşan yaş çay üretiminde, üreticinin eline geçen rakamın düşmemesi için perakende satılan kuru çaya yeni zamlar bekliyoruz” dediler.

Diğer bir yandan bayiler stoklu çalıştığından bir müddet daha eski fiyattan satışların sürmesi bekleniyor.

Üreticiler yaş çay fiyatından memnun değil

3 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 lira 30 kuruş olarak açıklanan yaş çay fiyatı ise üreticinin beklentisini karşılamamıştı.

Çay Üreticileri Meclisi, 2023 yılı yaş çay taban fiyatının destekleme bedeli ile birlikte 18 TL olması gerektiğini söylemişti.

Üreticiler, yaş çay fiyatının artırılması için eylem yapmış ve yetkililere çağrıda bulunmuştu.

Çay sektöründe yaşanan bu gelişmeler, hem üreticiyi hem de tüketiciyi yakından ilgilendiriyor. Çaykur’un yeni zamları ne kadar süre devam edecek? Yaş çay fiyatı ne zaman artacak? Bu soruların cevapları merakla bekleniyor.