Ekrem İmamoğlu’ndan Adaylık Açıklaması Yok, Yeniden Yola Çıkış Var

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün yaptığı konuşmada 2023 seçimleri için adaylığını açıklamadı, ancak yeniden yola çıkacağını duyurdu. İmamoğlu’nun bu hamlesi, CHP’de değişim isteyenlerin beklentilerini karşılamadı. Gazeteci Cem Küçük ise İmamoğlu’nun konuşmasını “dağ fare doğurdu” diye yorumladı.

İmamoğlu Neden Aday Olmadı?

İmamoğlu, bugün düzenlediği basın toplantısında 2023 seçimleri için aday olup olmayacağına ilişkin net bir cevap vermedi. İmamoğlu, “Ben İstanbulluyum, İstanbul’a mühürlüyüm. Buranın en iyi belediye başkanı olacağım” dedi. İmamoğlu, 4 yıldır İstanbul’u yönettiğini, ancak kar tatili, yangın, Bodrum gezisi ve kayak tatili gibi gerekçelerle hizmet veremediği eleştirilerine de yanıt verdi. İmamoğlu, “Biz her şeye rağmen çalıştık, projeler ürettik, halkımızın yanında olduk. Bu kentin sorunlarını çözmek için elimizden geleni yaptık” diye konuştu.

İmamoğlu’nun adaylık açıklamasını ertelemesinin arkasında birkaç neden olabilir. Birincisi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14-28 Mayıs’ta yapılacak kurultayda yeniden genel başkan seçilmesi durumunda, İmamoğlu’nun genel başkanlık yarışına girmesi zorlaşabilir. Zira Kılıçdaroğlu’nun kendisine yakın isimleri parti yönetimine getirmesi ve parti tabanını etkilemesi bekleniyor. İkincisi, İmamoğlu’nun ittifaklarla ilgili net bir stratejisi olmayabilir. HDP’nin aday çıkarması halinde CHP’nin oylarının düşmesi ve İYİ Parti’nin kendi adaylarını çıkarması halinde de CHP’nin oy kaybetmesi ihtimali var. Üçüncüsü, İmamoğlu’nun kendisine rakip gördüğü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın hamlelerini bekliyor olabilir. Yavaş da henüz adaylık konusunda net bir açıklama yapmadı.

Cem Küçük’ten Sert Eleştiri

Gazeteci Cem Küçük ise İmamoğlu’nun konuşmasını sert bir dille eleştirdi. Küçük, “İmamoğlu, dağ fare doğurdu. Büyük bir liderlik göstererek CHP’nin genel başkanlığına oynayacağını, delegeyi buna göre çağıracağını bekliyorduk. Ama o çıkışı da yapamadı. Sonunu düşün diye sorunu düşünmeden hareket edemedi. Gemileri yakamadı. O yüzden de zaten partiyi Kemal Bey’e bırakmış gibi görünüyor” dedi.

Küçük, İmamoğlu’nun konuşmasında Özgür Özel’in ismini vermesinin de dikkat çekici olduğunu söyledi. Küçük, “İmamoğlu, CHP’de değişim çağrısında bulunuyor. Özgür Özel, CHP’de değişim isteyen isimlerden biri olarak görülüyor. İmamoğlu, Özgür Özel’i mi destekliyor? Yoksa başka iyi arkadaşlar da var dediği için başka bir ismi mi işaret ediyor? Bu da merak konusu” diye konuştu.

İmamoğlu’nun Yol Haritası Ne Olacak?

İmamoğlu’nun bugünkü konuşmasından sonra CHP’deki geleceği ve ittifaklarla ilgili planları merak ediliyor. İmamoğlu, 2024 Mart ayında yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olacağını ima etti. Ancak bu durumda CHP’nin 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı kim olacak? İmamoğlu, bu soruya cevap vermedi.

İmamoğlu, ittifaklar konusunda da net bir tavır sergilemedi. İmamoğlu, “İttifaklar tabanda kurulur. Biz halkın istediği şekilde hareket edeceğiz” dedi. Ancak bu sözler, HDP ve İYİ Parti ile nasıl bir ilişki kuracağına dair ipucu vermedi. HDP’nin aday çıkarması halinde CHP’nin oylarının düşmesi ve İYİ Parti’nin kendi adaylarını çıkarması halinde de CHP’nin oy kaybetmesi ihtimali var.

İmamoğlu’nun yeniden yola çıkışı, CHP’de değişim isteyenleri tatmin etmedi. CHP’de yerel seçimlere kadar bir değişiklik olmayacak gibi görünüyor. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin yeni genel başkanı olarak devam edecek gibi görünüyor. İmamoğlu ise güvenli limanı tercih etti ve risk almadı. Siyasette büyük siyaset ise risk almakla ve meydan okumakla olur.

Exit mobile version