Ekonomi

İnternetteki ikinci el araç ilanına dikkat! Liste fiyatı üzerinden satanlar yandı!

İkinci el araç piyasasında yasak olan fiyat artışları devam ediyor. Ankara’da yaşayan avukat Selim Ünal, internet sitesinde 2 milyon 900 bin liraya satışa sunulan otomobili almak istediğinde, ilan sahibinin yasadan dolayı aksesuar bahanesiyle 3 milyon 100 bin lira talep ettiğini gördü. Ünal, bunun üzerine CİMER ve Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulundu.

Yasak olan fiyat artışı nasıl fark edildi?

15 Temmuz’da yürürlüğe giren yönetmelikle, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen sıfır güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandı. Bu yönetmeliğe uymayanlar ise 300 bin liraya kadar ceza ile karşı karşıya kalacak.

Ankara’da yaşayan avukat Selim Ünal, internet sitesinde 2 milyon 900 bin liraya satışa sunulan 6 bin kilometredeki otomobili almak için ilan sahibi Hasan H.’yi telefonla aradığında, 3 milyon 100 bin lira ücret talebiyle karşılaştı. İlan sahibi araca çeşitli aksesuarlar taktırdığını söyledi. Ancak Selim Ünal, bunun yasak olan bir fiyat artışı olduğunu anladı. Çünkü aracın sıfır fiyatı 2 milyon 960 bin lira idi ve ikinci eli için daha fazla bir fiyat istenemezdi.

Şikayet sonrası ne olacak?

Selim Ünal, bunun üzerine CİMER ve Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulundu. Şikayetini sosyal medyada da paylaşan Ünal, “İlanda 2 milyon 900 bin lira yazıyor. Sıfır fiyatı 2 milyon 960 bin lira olduğu için almak istedik. Ama aradığımızda 3 milyon 100 bin lira istedi. ‘Araca ekstra bir şeyler taktık’ dedi. Ama ekstra bir şey eklenmedi araca, yasadan dolayı böyle bir şey yapıyor” dedi.

Ünal, ayrıca ilanda yazan kilometrenin de gerçeği yansıtmadığını belirtti. “Onun haricinde, ilanda 6 bin kilometre yazmış. Biliyorsunuz artık ‘6 bin kilometre’ ya da ‘6 ay satmama’ şartı var. Eğer satılırsa bunun 300 bin liraya kadar cezası var. Bu yüzden de ‘6 bin kilometre’ yazmış; halbuki araç 27 kilometredeymiş. Maalesef bu şekilde insanları yanıltıyorlar” diye konuştu.

Ünal, şikayetinin sonucunu beklediğini ve ilan sahibinin ceza almasını sağlayacağını söyledi. “Bunu CİMER’e, Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulundu. 300 bin liraya kadar ceza almasını sağlayacağız. Araçların kilometrelerini gerçekten de yüksek yazıyorlar. Fiyatlarını da düşük yazıp aradığımız zaman yüksek miktarı söylüyorlar. Böyle bir şey olduğu zaman, en azından hakkımızı aramak için CİMER’e sadece yapmaları gereken şikayette bulunmak. Ticaret Bakanlığı bunlarla sıkı bir denetim yaptığı için ilgilenecektir. Bunun da 300 bin liraya kadar cezası var. 1 Ocak 2024’e kadar hiçbir şekilde bayi fiyatının üzerinde bir fiyata satış yapamayacaklardır” dedi.

İkinci el araç alırken nelere dikkat etmeli?

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Aracın sıfır güncel satış fiyatından daha yüksek olup olmadığını kontrol etmek.

Kilometre bilgisinin, aracın gerçek kilometre bilgisiyle uyumlu olup olmadığını teyit etmek.

Belirtilen aksesuarların, araçta gerçekten de bulunup bulunmadığını görmek.

Araç ilanında yer alan fotoğrafların, aracın mevcut durumunu doğru yansıtıp yansıtmadığını incelemek.

İletişim bilgilerinin, ilan sahibine ait olup olmadığını doğrulamak.

Herhangi bir yanlışlık veya eksiklik fark edilirse, CİMER veya Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulunmak.