Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen ormanında ağaç kesimi ve termik santral projesi nedeniyle su kaynakları tehdit altında olan Muğla ve Bodrum halkı çevre nöbetini sürdürüyor. Turizm sektörü de su sıkıntısı çekiyor.
Akbelen Ormanı’nda Ağaç Kesimi
Akbelen ormanında, termik santral projesi için kömür üretimi amacıyla ağaç kesimi yapıldığı iddia ediliyor. Bölgede yaşayan köylüler, ormanın kendileri için hayati önem taşıdığını, zeytinliklerini, meyve ağaçlarını, hatıralarını ve mezarlıklarını korumak için günlerdir direndiklerini söylüyorlar.
Bir köylü kadın, “Dedemin nenemin mezarlık hiç acımadan mezar üzerine çam ağacı kesik oldular” diyerek yaşadığı üzüntüyü dile getiriyor. Bir başka köylü ise, “Yerinden yurdundan olmak o kadar kolay değil. Çok zor bir şey. Bizi yerimizden yurdumuzdan etmesinler” diye isyan ediyor.
Köylülerin çevre nöbetine destek veren Muğla Çevre Platformu Sözcüsü Filiz Karakuş da, “Akbelen ormanının Türkiye’nin en büyük ormanlarından biri olduğunu, burada 2 bin 500 yıllık ağaçların bulunduğunu, bölgenin biyolojik çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu” belirtiyor.
Karakuş, termik santral projesinin sadece ormanı değil, su kaynaklarını da tehdit ettiğini vurguluyor.
Su Kaynakları Tehdit Altında
Akbelen ormanının Milas, Bodrum ve Güllük körfezinin temel su kaynakları olduğunu söyleyen Karakuş, “Çok ciddi bir su krizine doğru bu coğrafyanın tamamı sürüklenecek” diyor.
Karakuş’a göre, termik santraller hem kömür üretimi hem de soğutma suyu için çok fazla su tüketiyor. “Kömürlü termik santralleri soğutma suyu olarak da heba olup gidiyor 13 milyon metreküp yıllık suyu da onlara bu özelleştirme esnasında belli taahhütlerle ücretsiz olarak veriyorsunuz” diye ekliyor.
Bölgedeki su kaynakları sadece termik santral çevresindeki köyleri değil, yaklaşık 60 km ötedeki Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Bodrum’u da besliyor.
Bodrum’da Su Sıkıntısı
Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Bodrum’da da su sıkıntısı büyük. Bodrum’un su ihtiyacı yıllık 44 milyon metreküp. Ancak barajlardaki su seviyesi kuraklık nedeniyle alarm veriyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “16 milyon metreküp zaten hala açık var Bodrum’da. O yüzden bazı insanlar tankerlerle, bazı insanlar Bodrum’daki yeraltı kuyularını kullanarak ancak bu ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar” diyor.
Bodrum’da turizm adeta taşıma suyla dönüyor. Burası bir tanker dolum merkezi ve merkeze tankerlerin biri gidip diğeri geliyor. Dolan sular bölgedeki restoranlara, otellere ve sitelere kullanma suyu olarak dağıtılıyor.
Bodrum Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt da, “Su sıkıntısı Bodrum’un en büyük sorunu. Bu sorunun çözülmesi için devletin de desteği gerekiyor” diyor.
Özyurt, termik santral projesinin bölgenin su kaynaklarına zarar vereceğini de ifade ediyor.
Çevre Nöbeti Devam Ediyor
Akbelen ormanında ağaç kesimi ve termik santral projesine karşı çevre nöbeti devam ediyor. Köylüler, ormanın ve suyun kendilerine ait olduğunu, bunları kimseye vermeyeceklerini söylüyorlar.
Çevre nöbetine katılan Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun da, “Bu ormanın korunması için hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu ormanın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” diyor.
Akbelen ormanının Türkiye’nin ve dünyanın ortak mirası olduğunu belirten Uzun, “Bu ormanın yok olması demek, bu bölgenin yok olması demek. Bu bölgenin yok olması demek, Türkiye’nin yok olması demek” diye konuşuyor.