Gündem

Sağlıkçıların Yemek Dramı: Kalitesiz, Lezzetsiz ve Yetersiz!

Sağlıkçılar, pandemi sürecinde ağır koşullar altında çalışarak insan hayatı kurtarmak için büyük bir özveri gösteriyor. Ancak sağlıkçıların beslenmesi, bu zorlu mesleğin bir başka sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Kamu hastanelerinde görev yapan sağlık emekçileri, öğünlerinin fotoğraf ve videolarını paylaşarak yemeklerinin kalitesiz, lezzetsiz ve yetersiz olduğunu dile getiriyor. Peki sağlıkçılar nasıl besleniyor? İşte detaylar…

Nöbet Yemekleri Yetersiz ve Lezzetsiz

Sağlıkçılar, gece nöbetlerinde verilen yemeklerin hem miktar hem de lezzet olarak yetersiz olduğunu belirtiyor. Bir sağlık çalışanının anlattığına göre, nöbet menüsünde sebzeli bulgur pilavı, bir parça köfte, bir dilim patlıcan ve biber, küçük bir yoğurt, su ve ekmek bulunuyor. Bu öğünle sabaha kadar nöbet tutmaları isteniyor. Ancak yemeklerin hiç yenmez durumda olduğunu ve lezzetinin çok kötü olduğunu söylüyor.

“Yemeklerimiz bir öğün iyi gelirse emin olun iki öğün çok kötü geliyor. Yemeklerin miktarı az, çoğu zaman 3 çeşit yemekte karbonhidrat ağırlıklı çıkıyor. Dışarıdan istediğimiz bir ölü öğün yemek yaklaşık 4 saatlik mesaimize denk geliyor.” diyen sağlık çalışanı, nöbet yemeklerinin sağlıklarını da olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Yemek Ücreti Ödenmiyor

Sağlıkçıların beslenme sorununun bir diğer boyutu da yemek ücretinin ödenmemesi. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlıkçılara yemek de verilmiyor, yemek ücreti de ödenmiyor. Kamuda çalışanlarsa ya evden getiriyor ya da dışarıdan yiyor. Günde 100 lira yemeye harcayan bir sağlık çalışanının yemek masrafı ayda 2200 lirayı buluyor. Bu da gelirin yüzde onu demek. Ancak 100 liraya tek öğün bile doymak mümkün değil.

“Yoğun bakımlardan çıkamıyoruz, acil servislerde hastayı terk edemiyoruz, ameliyathanede hastayı terk edemiyoruz. Yani dışarıdan beslenme olanağımız yok. O zaman hastane içerisinde ücretsiz, nitelikli, besleyici, doyurucu bir öğünü sağlık emekçilerine vermek kanunun yükümlülüğünde.” diyen bir sağlık emekçisi, yemek ücretinin ödenmesini ya da hizmetin sağlık firmalarından alınıp eskisi gibi hastane personeline verilmesini istiyor.

Su ve Çay Parayla

Sağlıkçıların beslenme sorununu daha da derinleştiren bir başka husus da su ve çayın parayla satılması. 24 saat yoğun bakımda hizmet veren sağlık emekçileri, hastanın altını almak, banyosunu yapmak gibi büyük ihtiyaçlarını karşılıyor ve ciddi efor harcıyor. Yoğun bakımda çalışan bu arkadaşlarımızın su ihtiyacını kamu karşılamıyor, çay ihtiyacını karşılamıyor. Günlük 1 litre su ve çayı parayla alıyorlar. Bu da hem ceplerine hem de sağlıklarına zarar veriyor.

Sağlıkçılar Ne İstiyor?

7/24 çalışan sağlık emekçileri olarak kalori değeri uygun, kaliteli, besleyici ve yeterli miktarlarda yemek istiyoruz. Yemek şirketi kaliteli yemek çıkarmayacaksa hakkım olan yemek ücretini tarafıma ücret olarak iade etmelerini talep ediyorum. Sağlıkçıların beslenmesi, hem kendilerinin hem de hastalarının sağlığı için çok önemli. Bu konuda duyarlı olunması ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Sağlıkçılar, insan hayatını kurtarmak için çalışırken kendi hayatlarını tehlikeye atmak istemiyor.