Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Hükümetin ilk teklifi ise beklentilerin çok altında kaldı. Sendikalar, hükümetin teklifini kabul etmeyeceklerini ve eylem yapacaklarını duyurdu.
Hükümetin Teklifi Enflasyonun Altında
Hükümet, 6,5 milyon memur ve memur emeklisine 2024 yılı için ilk 6 ayda %14, ikinci 6 ayda %9, 2025 yılı için ise ilk 6 ayda %6, ikinci 6 ayda %5 zam teklif etti. Bu oranlar, Merkez Bankası’nın 2024 yılı için %33 enflasyon tahmininin çok altında kaldı. Eğer sözleşme bu oranlarda imzalanırsa, memurlar sadece enflasyon farkını alacaklar.
Hükümetin teklifine göre, ortalama 7 bin lira maaş alan bir memurun maaşı 2024 yılında 8 bin 610 liraya, 2025 yılında ise 9 bin 71 liraya yükselecek. Ancak bu artışlar, hayat pahalılığı karşısında eriyecek.
Sendikalar Tepkili: Bu Teklifi Kabul Etmeyiz
Memurların talepleri ise hükümetin teklifinden çok daha yüksek. Memur-Sen, artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonu göz önünde bulundurarak hükümetten gelecek iki yıl için %110 maaş zammı istemişti. Kamu-Sen ise %70 zam talep etmişti.
Sendikalar, hükümetin teklifini reddettiklerini ve revize edilmesini beklediklerini açıkladılar. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu rakamların müzakere edilebilir tarafı yok. Kamu işveren heyeti bir sonraki toplantıya bu rakamları yüksek düzeyde revize edip yeni bir taleple gelmesi lazım. Yoksa bu rakamları kabul etmemiz asla ve asla mümkün değildir” dedi.
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de “Bu teklifi kabul etmek mümkün değil. Çalışma Bakanı enflasyon üzerinde bir zam artışını işaret etmişti. Artan enflasyon, vergiler ve kurdaki artışla birlikte 2024 yılı için yaptığı teklif yani %23, Memur-Sen’in ilk 3 ay için istediği %35’lik oranın çok altında kaldı” diye konuştu.
Sendikalar, hükümetin teklifini kabul etmemeleri durumunda eylem yapacaklarını da duyurdular. Memur-Sen, 16 Ağustos’ta bir günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı. Kamu-Sen ise 17 Ağustos’ta grev kararı alacaklarını bildirdi.
Talepler Neler?
Memurların zam oranları dışında yüzlerce kalemde de talepleri var. Bin lira toplu iş sözleşmesi ikramiyesi, 7650 lira kira yardımı, dini bayramlarda 4850’şer lira bayram ikramiyesi ve 8077 liralık seyyanen zammın memur emeklilerine de yansıtılması taleplerden bazıları. Ayrıca vergi dilimlerinin %15’te sabitlenmesi, enflasyon farkının aylık maaşlara yansıtılması, refah payı verilmesi ve yaşadıkları depremlerin maliyetinin karşılanması da memurların istekleri arasında.
Ancak hükümet, bu taleplere henüz bir cevap vermedi. Toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci oturumu 18 Ağustos’ta yapılacak. Görüşmelerin sonucu ise memur ve memur emeklilerinin hayat standartlarını belirleyecek.