Türk düşmanlığı başbakanlık adaylığı getirdi!

Hollanda’da Eylül ayında yapılacak seçimlerde Başbakanlık için yarışacak isimlerden biri de Türk ve başörtüsü düşmanlığı ile tanınan Dilan Yeşilgöl oldu. Yeşilgöl, siyaseti bırakma kararı alan mevcut Başbakan Mark Rutte’nin partisi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) yeni genel başkanı seçildi.

Yeşilgöl’ün PKK Sempatisi ve Türkiye Karşıtı Politikaları

Yeşilgöl, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) görev yapan Yücel Yeşilgöl’ün kızı. Yücel Yeşilgöl, 12 Eylül 1980 darbesinin hemen ardından Türkiye’den kaçarak Hollanda’ya sığındı. Baba Yeşilgöl gibi Dilan Yeşilgöl de PKK’ya olan sempatisi ve Türkiye karşıtı politikaları desteklemesiyle tanınıyor.

Yeşilgöl, Hollanda Adalet Bakanı olarak görev yaptığı dönemde Türkiye ile ilişkileri bozmak için çeşitli girişimlerde bulundu. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Yeşilgöl, ayrıca Türkiye’nin FETÖ lideri Fetullah Gülen’i iade etmesini engellemeye çalıştı. Yeşilgöl, PKK terör örgütünün Avrupa’daki faaliyetlerine de göz yumdu ve PKK’lı teröristlere Hollanda’da siyasi sığınma hakkı tanıdı.

Yeşilgöl’ün Başörtüsüne Olan Nefreti

Yeşilgöl, aynı zamanda başörtüsüne olan nefretiyle de biliniyor. Yeşilgöl, Hollanda’da kamusal alanda başörtüsü takılmasını yasaklamak için bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarıya göre, başörtülü kadınlar devlet kurumlarında çalışamayacak, okullara gidemeyecek, hastanelerde tedavi olamayacak ve toplu taşıma araçlarını kullanamayacaklardı. Tasarı, Hollanda Parlamentosu’nda reddedildi.

Yeşilgöl, başörtülü kadınları ayrımcılığa uğrattığı için birçok kez mahkemeye verildi. Yeşilgöl, 2021 yılında bir televizyon programında başörtülü bir kadına “senin gibi gerici insanlar bu ülkeye zarar veriyor” diyerek hakaret ettiği için 10 bin euro tazminat ödemeye mahkum edildi.

Yeşilgöl’ün Başbakanlık Hedefi

Yeşilgöl, VVD’nin yeni genel başkanı olarak yaptığı ilk açıklamada, Eylül ayındaki seçimlerde partisinin seçimi kazanması halinde Başbakan olacağını duyurdu. Yeşilgöl, “Hollanda’yı daha güçlü, daha özgür ve daha demokratik bir ülke yapmak için çalışacağım. Yapacak çok şey var” dedi.

Yeşilgöl’ün Başbakanlık hedefi, Hollanda’da yaşayan Türkler ve Müslümanlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yeşilgöl’ün Türkiye ile ilişkileri daha da kötüleştirmesi ve Hollanda’da başörtüsü yasağı gibi ırkçı ve ayrımcı politikalar uygulaması bekleniyor. Yeşilgöl’ün seçimleri kazanması halinde, Hollanda’nın Avrupa’da Türk ve Müslüman düşmanlığının merkezi haline gelmesi ihtimali artıyor.

Exit mobile version