KKTC’de Yapılan Kritik Hamleler Ne Anlama Geliyor?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, son zamanlarda uluslararası alanda pek çok gelişmeye tanıklık ediyor. Ercan Havalimanı’nın açılması, İngiliz ve Amerikalı siyasetçilerin ziyaretleri ve Rusya’nın temsilcilik açma kararı, KKTC’nin dünya gündemine taşınmasını sağladı. Peki, bu adımlar ne anlama geliyor ve KKTC’nin geleceği için ne ifade ediyor? TGRT Haber’e konuşan KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmail Korukoğlu, bu sorulara yanıt verdi.

Ercan Havalimanı’nın Açılması

KKTC’nin tek uluslararası havalimanı olan Ercan Havalimanı, 2023 yılında tamamen yenilenerek hizmete girdi. Havalimanının kapasitesi 10 milyon yolcuya çıkarıldı ve modern bir görünüme kavuşturuldu. Ercan Havalimanı’nın açılması, KKTC’ye ulaşımı kolaylaştırarak turizm ve ticaret potansiyelini arttırdı. Ayrıca, KKTC’yi ziyaret eden yabancı siyasetçilerin de ilk durağı oldu.

İngiliz ve Amerikalı Siyasetçilerin Ziyaretleri

KKTC’ye son dönemde peş peşe gelen siyasi ziyaretler, KKTC’nin uluslararası alanda tanınma çabalarına destek verdi. İngiltere Parlamentosu’ndan 10 milletvekili, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya gelerek Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarını değerlendirdi. Milletvekilleri, KKTC’nin egemen eşitliğini savunduklarını ve iki devletli çözümü desteklediklerini belirtti.

ABD’den de KKTC’ye önemli bir ziyaret gerçekleşti. ABD Cumhuriyetçi Parti Kongre Üyesi Gus Bilirakis, Ercan Havalimanı’ndan KKTC’ye giriş yaparak bir ilke imza attı. Bilirakis, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu ile görüştü. Bilirakis, KKTC’nin yeni vizyonunu öğrendiğini ve iki halka eşit yaklaştığını söyledi.

Rusya’nın Temsilcilik Açma Kararı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, KKTC’de temsilcilik açma kararı aldığını duyurdu. Bu karar, KKTC ile Rusya arasındaki ilişkileri güçlendirecek bir adım olarak yorumlandı. KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Korukoğlu, Rusya’nın kararının tanınma anlamına gelmediğini ancak önemli bir karar olduğunu söyledi. Korukoğlu, “Bunun anlamından tanım olacaktır ifadesini çıkarmaya gerek yoktur. Bunlar çok memnuniyet duyduklarını görebiliyoruz” dedi. Korukoğlu, Rusya’da yaşayan 10 bin civarında Kuzey Kıbrıs vatandaşı olduğunu da hatırlattı.

Sonuç

KKTC, son zamanlarda uluslararası alanda pek çok gelişmeye tanıklık ediyor. Bu gelişmeler, KKTC’nin dünya gündemine taşınmasını sağlıyor. KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Korukoğlu, bu adımların KKTC’nin egemen eşitliği ve iki devletli çözüm vizyonunu desteklediğini söyledi. Korukoğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız bir devlet olarak kabul edilmemesi için hiçbir neden yok” dedi.

Exit mobile version