Gündem

İsmail Saymaz’dan Memur-Sen’e Sert Sözler: ‘Devlet Ne Verirse Zam O Olur’

Gazeteci İsmail Saymaz, katıldığı bir programda, memurların zam taleplerini ve hükümetin tekliflerini değerlendirdi. Saymaz, Memur-Sen’in iktidara yakın bir sendika olduğunu ve memurların haklarını savunmadığını iddia etti.

Memur-Sen’in Zam Talebi %70

Saymaz, Türkiye’de 5 milyon civarında memur olduğunu ve bu zamdan doğrudan etkileneceklerini söyledi. Ayrıca memura yapılan zamdan 2,5 milyon civarındaki emeklinin de etkileneceğini belirtti.

Saymaz, hükümetin 2024 için %23, 2025 için %11 oranında zam teklif ettiğini hatırlattı. Buna karşılık sendikaların taleplerinin çok daha yüksek olduğunu ifade etti.

Saymaz, müzakere yürüten konfederasyon olan Memur-Sen’in 2024 için %70, 2025 için %40 oranında zam talep ettiğini aktardı. Saymaz, Memur-Sen’in AK Parti iktidara gelmeden önce en küçük konfederasyon olduğunu ancak bugün milyonlarca üyesi olduğunu kaydetti.

Saymaz, Memur-Sen’in iktidara destek verdiği için büyüdüğünü ve bu sendikanın bütün başkanlarının neredeyse AK Parti’den milletvekili olduğunu söyledi. Saymaz, Memur-Sen’in referandum ve yerel seçimlerde de iktidara destek verdiğini ve bunu da çekinmediğini vurguladı.

Memur-Sen’in Talebi Hükümetin Yarısı

Saymaz, Memur-Sen’in talebinin hükümetin teklifinin çok üzerinde olduğunu ancak bunun bir anlamı olmadığını savundu. Saymaz, bugüne kadar Memur-Sen’in ne talep etmişse hükümetin onun yarısını verdiğini ve Memur-Sen’in de buna razı olduğunu ileri sürdü.

Saymaz, örnek olarak 2021’de Memur-Sen’in %6+6 istediğini ancak %3+3 aldığını, 2020’de %8+7 istediğini ancak %4+4 aldığını, 2019’da %10+8 istediğini ancak %4+3 aldığını, 2018’de %16+10+6 istediğini ancak %4 aldığını anlattı.

Saymaz, Memur-Sen’in bu duruma karşı sokağa çıkma, iş bırakma veya protesto etme gibi eylemlerde bulunmadığını söyledi. Saymaz, hükümetin kendi oranına karar verdiğinde bile Memur-Sen’in sesini çıkaramadığını iddia etti.

Diğer Sendikaların Durumu

Saymaz, Memur-Sen’in yanı sıra Cumhur İttifakı’nın bir diğer ortağı olan MHP ile aynı çizgideki Kamu-Sen’in de 2024 için %100, 2025 için %58 oranında zam talep ettiğini belirtti.

Saymaz, muhalefetteki sendikalardan KESK’in ise Aralık 2023’te 4 kişilik bir ailenin geçim için 45 bin lira kazanması gerektiğini söylediğini ve en az %100 zam istediğini aktardı.

Saymaz, KESK’in sokağa çıkma çağrısı yaptığını ancak bunun sınırlı yerlerde ancak etkili olabileceğini söyledi. Saymaz, memurların önemli bir bölümünün Memur-Sen ve Kamu-Sen’de örgütlü olduğunu ve bu sendikaların eylem yapmayacağını ifade etti.

Saymaz, Memur-Sen’in sarı sendika olduğunu ve hatta bu ifadenin bile bu sendika için övgü olduğunu söyledi. Saymaz, Memur-Sen’in doğrudan güdümlü bir sendika olduğunu ve iktidarın talimatlarına göre çalıştığını ileri sürdü.

Saymaz, son olarak memurların zam oranının hükümetin ne verirse o olacağını ve bunun da enflasyonun çok altında kalacağını söyledi. Saymaz, memurların alım gücünün her geçen gün eridiğini ve yoksullaştığını vurguladı.