Spor

Suudi Arabistan, Neymar’ı multi-milyon dolarlık bir sözleşmeyle cezbediyor

Suudi Arabistan, futbolun en büyük isimlerinden birini daha multi-milyon dolarlık bir sözleşmeyle cezbetmeyi başardı. Bu sefer, Suudi profesyonel takımı Al-Hilal ile iki yıllık bir anlaşma yaptığı bildirilen Brezilyalı süperstar Neymar.

Neymar’ın transferi henüz resmi değil

Neymar ve şu anki takımı Paris Saint-Germain, anlaşma hakkında henüz yorum yapmadı. PSG ve Brezilya milli takımı forveti Neymar, 2017′de PSG’nin kendisini Barcelona’dan 222 milyon euroya (242 milyon dolar) transfer etmesiyle tarihin en pahalı oyuncusu olmuştu.

Fransız spor gazetesi L’Equipe, iki sezonda 160 milyon euro (175 milyon $) kazanacağını söyledi, ancak transfer ücreti hakkında ayrıntı vermedi.

Neymar’ın transferinin henüz resmi olarak duyurulmadığına dikkat çekmek gerekir. Bazı kaynaklar, PSG’nin oyuncusunu bırakmaya istekli olmadığını ve Neymar’ın da Suudi Arabistan’a gitmek istemediğini iddia ediyor.

Ancak, Suudi Arabistan’ın futbolu ele geçirme planının bir parçası olarak Neymar’ın transferini gerçekleştirmeye kararlı olduğu da belirtiliyor. Suudi Arabistan Futbol Federasyonu Başkanı Yasser Al-Misehal, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Neymar bizim için çok önemli bir hedef. Onu Al-Hilal’e getirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Suudi Arabistan’ın futbol emelleri

Neymar’ın transferi, Suudi krallığının küresel sporda kendisine bir isim yapmaya çalıştığı bir dizi yüksek profilli sporcu alımının en sonuncusu.

Suudi Arabistan ayrıca futbol efsaneleri Cristiano Ronaldo ve Karim Benzema’yı yüz milyonlarca dolarlık sözleşmelerle işe aldı ve 2030 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için teklif vermesi bekleniyor. Diğer yüksek profilli transferler arasında Chelsea’den N’Golo Kante ve Kalidou Koulibaly, Lyon’dan Moussa Dembele ve Manchester City’den Riyad Mahrez yer alıyor.

“Lig tüm en iyi oyunculara sahip olmak istiyor. Suudi Pro Ligi Direktörü Michael Emenalo, Pazar günü ligin sezon açılışında yaptığı açıklamada , “Ve bence bu, bu stratejinin merkezinde yer alacak bir şey.”

“Birkaç yıl içinde, birkaç kısa yıl içinde, bu sadece istisnai oyuncular için bir lig haline gelecek.”

Al-Hilal’in ayrıca PSG ve Fransa milli takımı dehası Kylian Mbappé için, 200 milyon Euro’luk yıllık maaşın yanı sıra büyük ticari düzenlemeler ve görüntü haklarını içeren 700 milyon Euro’ya varan bir yıllık sözleşme için teklif verdiği bildirildi.

Suudi Arabistan’ın spor yatırımları eleştiriliyor

Muazzam Suudi spor yatırımları futbolun çok ötesine geçerek boks, golf, otomobil yarışları ve daha fazlasını içeriyor. Haziran ayında, Suudi Arabistan’ın yeni kurulan LIV Golf turnuvası ile Amerikan PGA Tour arasındaki sürpriz bir birleşme haberi, spor dünyasında şok dalgaları yarattı ve birçok yorumcu, sporcu, hayran ve hatta ABD’li milletvekilini kızdırdı.

Milyarlarca dolarlık çılgınlık, muhafazakar Müslüman ülkenin imajını yeniden oluşturmaya, turizmi çekmeye ve ekonomisini petrolden uzaklaştırmaya yönelik daha geniş bir kampanyanın parçası. 37 yaşındaki Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, iktidara geldiğinden beri bir dizi serbestleştirici reform başlattı, kadınların araba kullanması, sinema salonları ve konserler gibi daha önce yasaklanmış olan şeylere izin verirken, aynı anda muhalefete baskı yaptı ve siyasi aktivistleri hapse attı.

Sonuç olarak, insan hakları grupları da dahil olmak üzere krallığı eleştirenler, onu “spor yıkanmakla”, yani insan hakları ihlalleri gibi yanlışları örtbas etmek ve dikkati dağıtmak için sporu kullanmakla suçluyor. Suudi hükümeti suçlamaları reddediyor. CNBC yorum için Suudi dışişleri bakanlığına ulaştı.