Rus rublesi Pazartesi günü ABD dolarına karşı 100′ü aştı ve Başkan Vladimir Putin’in ekonomi danışmanının hızlı değer kaybından merkez bankasının gevşek para politikasını sorumlu tutmasıyla 17 ayın en düşük seviyesine yaklaştı.
Ruble yılbaşından bu yana %30 değer kaybetti
Ruble, yılbaşından bu yana dolar karşısında yaklaşık %30 değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası, Rusya’nın cari hesap fazlasının Ocak’tan Temmuz’a kadar yıllık %85 düştüğünü belirterek ülkenin daralan ticaret dengesini para birimindeki zayıflığın ana nedeni olarak gösterdi.
Londra’da öğleden sonra ruble, dolar karşısında 101′in biraz üzerinde işlem görüyordu.
Putin’in danışmanı merkez bankasını suçladı
Putin’in ekonomi danışmanı Maxim Oreshkin, Rusya’nın devlete ait Tass haber ajansına verdiği demeçte, para birimindeki değer kaybının ve enflasyondaki hızlanmanın esas olarak “gevşek para politikasından” kaynaklandığını söyledi. Oreshkin, merkez bankasının “durumu normalleştirmek için gerekli tüm araçlara sahip olduğunu” ve “yakın gelecekte” faiz oranlarını artırması gerektiğini belirtti.
Oreshkin, “Zayıf bir ruble, ekonominin yeniden yapılanmasını zorlaştırıyor ve nüfusun gerçek gelirlerini olumsuz etkiliyor. Güçlü bir ruble Rus ekonomisinin çıkarına” dedi.
Merkez bankası döviz alımını durdurdu
Perşembe günü merkez bankası, Rusya’nın artan izolasyon ve cezalandırıcı Batı yaptırımları karşısında ekonomisini temelden dönüştürmeye çalışırken artan enflasyon korkularını körükleyen para birimini desteklemek amacıyla yılın geri kalanında döviz alımlarını durdurduğunu açıkladı.
Merkez bankası başkan yardımcısı Alexey Zabotkin, Cuma günü yaptığı açıklamada, döviz alımının durdurulmasının “para politikası duruşunu değiştirmediğini” ve “enflasyon beklentilerinin istikrar kazanmasına katkıda bulunacağını” söyledi.
Rusya ekonomisi ikinci çeyrekte toparlandı ancak riskler arttı
Federal Devlet İstatistik Servisi’nden Cuma günü açıklanan yeni rakamlara göre, Rusya GSYİH’sı ikinci çeyrekte yıllık %4,9 büyüme beklentilerini aşarak ilk çeyrekteki %1,8′lik daralmadan toparlandı.
Ancak Capital Economics’in gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti William Jackson, ekonomideki sınırlı durgunluğun muhtemelen enflasyon baskılarını daha da artıracağını ve para politikasının sıkılaşmasına yol açarak yılın geri kalanında ve 2024′e kadar büyümeyi potansiyel olarak zayıflatacağını kaydetti.
Jackson, “Belki de ekonomi için en önemli risk, hükümetin savaş çabalarını desteklemek için maliye politikasını gevşek tutmasıdır, bu da Rusya’nın ekonomik kırılganlıklarının daha da kötüleşmesine neden olur,” diye ekledi.
Rusya, Ukrayna ile sınırında yaklaşık 100 bin asker konuşlandırdığı için Batı ile gerilim yaşamaya devam ediyor. ABD ve Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik yaptırımları artırma tehdidinde bulundu. Rusya ise yaptırımlara karşı misilleme yapacağını söyledi.