Hükümetten Memur Zammına İlk Teklif: Yüzde 14+9+6+5

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarında yapılacak zamların belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümet ilk teklifini bugün masaya getirdi. Hükümetin teklifi 2024 yılı için yüzde 14+9, 2025 yılı için ise yüzde 6+5 olarak açıklandı. Memur-Sen ise daha yüksek bir zam talep ediyor.

Hükümetin Teklifi Müzakere Edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bugünkü toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, hükümetin memur zammına ilişkin ilk teklifini sunduğunu belirtti. Işıkhan, “Tarafların uzlaşısıyla görüşmeleri başarıyla neticelendireceğiz” dedi.

Hükümetin teklifine göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2024 yılında ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9; 2025 yılında ise ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 zam yapılacak.

Hükümetin teklifi bugünkü toplantıda müzakere edilecek. Bu teklifin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi halinde hükümet 17 ve 22 Ağustos’ta yeni tekliflerle masaya gelecek.

Memur-Sen Daha Yüksek Zam Talep Ediyor

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, hükümetin teklifinden çok daha yüksek bir zam talep ediyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bugünkü toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Kamu işvereninin; Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini yüzde 8,8’den yüzde 33’e güncellediği bir zeminde, bunu dikkate alarak masaya teklifi getirmesi gerekiyor” dedi.

Memur-Sen’in talebine göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2024 yılında ilk üç ay için yüzde 35, ikinci üç ay için yüzde 10, üçüncü üç ay için yüzde 15, dördüncü üç ay için yüzde 10; 2025 yılında ise ilk altı ay için yüzde 25, ikinci altı ay için yüzde 15 zam yapılmalı.

Toplu Sözleşme Görüşmeleri Nasıl İlerliyor?

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri süreci 1 Ağustos’ta başlamıştı. Belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresiyle ilerleyen süreçte, müzakere aşamasına geçildi.

Bu kapsamda hükümetin kamu görevlilerinin geneline ilişkin ilk zam teklifini bugün sözleşme masasına sundu. Görüşmelerin 31 Ağustos’a kadar devam etmesi bekleniyor. Tarafların uzlaşamaması halinde ise toplu sözleşme görüşmeleri Hakem Kurulu’na gidecek.

Exit mobile version