Ekonomi

İstanbul’da Taksilerde Yüzde 51 Zam Şoku!

İstanbul’da yaşayanlar için zor günler devam ediyor. Her gün yeni bir zam haberiyle uyanmak artık neredeyse alışkanlık haline geldi. Bugün de İstanbul’da taksi ücretlerine yüzde 51’lik zam geldiği duyuruldu. Taksiciler ise artan akaryakıt fiyatlarına isyan ediyor.

Akıllı Tepe Lambası Sistemi Zorunlu Oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından 26 Ocak 2023’te alınan bir kararla, taksilerde akıllı tepe lambası sistemine geçilmesi zorunlu hale getirilmişti. Bu sistem sayesinde, aracın üst bölümündeki tepe lambasında boş, dolu, rezerve bilgilerini yansıtan led ekranlı tepe lambaları kullanılacaktı. Ancak aylar geçmesine rağmen, bu sisteme geçen taksi sayısı çok az oldu.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, akıllı tepe lambalarının 31 Mayıs itibariyle zorunlu olduğunu belirterek, “Taksilerin bu sistemlere geçmiş olması gerekiyor. Bu sistem hem yolcular hem de taksiciler için faydalı olacak. Yolcular boş taksileri daha kolay bulabilecek, taksiciler de daha fazla müşteriye ulaşabilecek” dedi.

Taksi Ücretlerine Yüzde 51 Zam Geldi

Taksi ücretlerine gelen zam ise hem yolcular hem de taksiciler için şok etkisi yarattı. UKOME’nin 8 Ağustos’taki toplantısında, İstanbul’da toplu ulaşıma yüzde 10 zam kararı çıkarken, taksiciler artan akaryakıt fiyatlarını gerekçe göstererek yüzde 100 zam talep etmişti. Ancak nihai zam oranı yüzde 51 olarak belirlendi.

Taksilerin yeni fiyat tarifesi 14 Ağustos’un ilk saniyeleri itibariyle devreye girdi. Yeni tarife ile taksimetre açılışı 19 lira 17 kuruşa yükseldi. Kilometre başı ücret ise 13 lira 75 kuruş oldu. Taksi ücretleri yüzde 51,52 artarken, en kısa mesafe ücreti ya da bir diğer adıyla indi bindi ücreti yüzde 75 arttı. İndi bindi ücreti 70 liraya yükseldi.

Yeni tarife uygulanmaya başladığı ilk dakikalarda ise Taksim’de bazı taksicilerin yolcu almadan ilerlediği, bazı taksicilerin ise eski tarife ile yolcu aldığı görüldü.

Taksicilerden Akaryakıt Fiyatlarına Tepki

Taksi ücretlerine gelen zam, taksicilerin taleplerini karşılamadı. Taksiciler, akaryakıt fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve maliyetlerinin arttığını söylediler. Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Yüzde 51’lik zam bizi kurtarmaz. Biz yüzde 100 zam istemiştik. Akaryakıt fiyatları çok yüksek. Her gün yeni bir zam geliyor. Biz de bu zamları nasıl karşılayacağız? Yolcular da bize kızıyor. Ama bizim de geçimimiz zor” dedi.

Yolcular ise taksi ücretlerine gelen zamdan şikayetçi olduklarını belirttiler. Yolculardan Ayşe Özdemir, “Taksiye binmek artık lüks oldu. Bu kadar yüksek zam olmaz. Zaten akaryakıt fiyatları çok pahalı. Taksiciler de haklı ama biz de mağduruz. Toplu ulaşım da yeterli değil. İstanbul’da ulaşım çok sorunlu” diye konuştu.

İstanbul’da taksi ücretlerine gelen zam, hem taksiciler hem de yolcular arasında tartışma yarattı. Akaryakıt fiyatlarının yüksekliği ve toplu ulaşımın yetersizliği, ulaşım sorununu daha da büyütüyor. İstanbul’da ulaşımın daha rahat ve uygun hale gelmesi için neler yapılması gerektiği ise merak konusu.