Ekonomi

Nihayet akaryakıta indirim geliyor! Benzin ve motorine ne kadar indirim geliyor?

Son 2 ayda yükselen döviz kurları, petrol fiyatları ve ÖTV zamları akaryakıt fiyatlarında günlük rekor tazelemesi yaşattı. Benzin ve motorin fiyatları 40 TL’ye dayanırken nihayet akaryakıt fiyatlarına indirim müjdesi geldi.

Petrol fiyatları bu sabah düştü. Brent varil başına 86 doların altına düştü ve WTI 82,31 dolardan işlem gördü. Bu düşüş, benzin ve motorin fiyatlarına büyük bir indirim yapılacağı anlamına geliyor. Peki akaryakıta ne kadar indirim gelecek? İndirim ne zaman yapılacak? Petrol fiyatları neden düşüyor ve daha ne kadar düşme olasılığı var? 14 Ağustos 2023 güncel benzin, motorin ve LGP fiyatları ne kadar? İşte detaylar…

Petrol 82 Dolar Seviyesine Geriledi

ABD doları güçlenirken Çin’in ekonomik toparlanması hayal kırıklığı yaratmaya devam ederken, Pazartesi günü Asya ticaretinde ham petrol fiyatları düştü. Bununla birlikte, düşüşe rağmen, kriterler aylardır olduğundan çok daha yüksek olmaya devam ediyor.

Brent ham petrolü bu yazı yazılırken varil başına 86 doların biraz altında işlem görüyordu ve West Texas Intermediate , düşüş sinyallerine rağmen bu seviyede destek bularak varil başına 82 doların üzerinde el değiştiriyordu.

Petrol fiyatlarına destek, son aylık raporunda bu yıl daha da yüksek fiyatlar beklediğini söyleyen Uluslararası Enerji Ajansı’ndan da geldi . Ancak ajans, ekonomik rüzgarlar olarak adlandırdığı şey nedeniyle 2024’te talepte keskin bir daralma beklediğini de söyledi.

IEA raporunda, “Küresel ekonomik görünüm, artan faiz oranları ve sıkılaşan banka kredileri karşısında zorlu olmaya devam ediyor, halihazırda durgun üretim ve ticaretle başa çıkmak zorunda olan işletmeleri sıkıştırıyor” dedi.

Ancak aynı zamanda IEA, yılın ikinci yarısında küresel stokların günde 2,2 milyon varil düşmesine neden olabilecek OPEC+ kesintileri sayesinde sıkılaşan petrol arzını kabul etti. Bu da fiyatların daha da yükselmesine neden olabilir.

Akaryakıta Ne Kadar İndirim Yapılacak?

Eğer döviz kurlarında gözle görülür bir yükselme olmadığı takdirde benzin ve motorine 2 TL kadar indirim yapılması planlanıyor.

İndirim Ne Zaman Yapılacak?

Petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte benzin ve motorine 16 Ağustos 2023 tarihine kadar 2 TL’ye kadar indirim yapılması bekleniyor.

Güncel Akaryakıt Fiyatları

14 Ağustos 2023 tarihi itibari ile İstanbul’da benzinin litresi 36.14 TL, Ankara’da 36.64 TL, İzmir’de 36.75 TL, Antalya’da 37.26 TL. Motorin fiyatları ise şu şekilde;

İstanbul’da 38.34 TL,

Ankara: 38.83 TL

İzmir: 39.00 TL

Antalya: 39.53 TL