Ekonomi

Türkiye’de Orta Sınıf Yok Oldu, Mazot Zammı Herkesi Vurdu!

Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin etkisiyle orta sınıf diye bir şey kalmadı. Beyaz yakalılar tarih oldu. Şimdi çok zenginler var ve yoksullar var. Bir de daha da yoksullar var. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri de motorine gelen zamlar.

Motorin Zammı Ulaşıma Yansıdı

Motorine gelen zamlar ulaşıma yansıdı. Ulaşım sektörü, mazot fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Otobüs, minibüs, taksi ve dolmuş ücretleri sürekli arttı. Bu da vatandaşın cebini yaktı.

Motorin Zammı Gıdaya Yansıdı

Motorine gelen zamlar sadece ulaşıma değil, gıdaya da yansıdı. Gıda sektörü de mazot fiyatlarındaki artıştan etkilendi. Çünkü mazot, gıda üretiminde ve taşımacılığında önemli bir girdi.

Çiftçi Mazota Boğuldu

Çiftçi, ekiyor, biçiyor, soğanı patatesi topraktan alıyor. Ama bunun için çok büyük masraflar yapıyor. Tohuma para veriyor, ilaca para veriyor, traktörüne koyduğu mazota para veriyor. Devletten aldığı destek de yeterli değil. Çiftçinin devletten aldığı desteğin yüzde 70’i mazota gidiyor biliyor musunuz? Ama çiftçi buna rağmen üretmeye devam ediyor.

Marketler Fahiş Fiyatlarla Vatandaşı Soydu

Çiftçi ürettiği ürünleri ucuza satarken, marketler ise fahiş fiyatlarla vatandaşı soydu. Örneğin soğan tarlada 5 TL iken, markette 16-17 TL’ye satılıyor. Bu nasıl bir adaletsizlik? Bu nasıl bir vurgun? Marketler aralarında anlaşıp fiyatları belirliyorlar. Rekabet yok, kartel var. Vatandaş ise bu duruma isyan ediyor.